Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.11.2023 8:51:01 - laco

Jak dál s Evropskou unií?

Ve svém včerejším vystoupení maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že stávající Bruselský model Evropské unie vede k chaosu. Místo toho, aby státy Evropské unie obchodovali a rozvíjeli vztahy s jinými státy světa, jsou státy EU drženy bruselskými demokraty "pod krkem". Dále prohlásil, že Maďarsko nehodlá být zemí ovládanou Sorošovými mimovládními organizacemi, a že též nebude Maďarsko patřit do části zóny válek cizích armád. Nehodlá též dopustit, aby maďarský lid žil vedle emigrantských get. Jak Vy v této souvislosti hodnotíte činnost vedení Evropské unie. Lze předpokládat, že Viktor Orbán ve svých postojích najde spojence v premiérovi Slovenska a předsedovi SMER - SSD Robetu Ficovi? Nejsme svědky počátku transformace či dokonce začátku rozpadu Evropské unie?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Šumavan

Odpověď

23.11.2023 10:24:23 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Sám bych byl velmi rád, aby se Evropská unie změnila a bay v ní převládl selský rozum. Nevím, zda lze úředníky v Bruselu nazývat demokraty. Já bych použil spíše slovo autority, což vychází z návrhů legislativních změn od zeleného stolu bez nějakých analýz jejich dopadů na život společnosti. Viktor Orbán hájí maďarské národní zájmy a určitě s nimi má blízko k Robertu Ficovi. Včerejší setkání prezidentů Visegrádu naznačilo rozpory uvnitř čtyřech států, které spolu sousedí. Není to pouze pohled na ozbrojený konflikt Rusko- Ukrajina a na způsob "spolupráce" s těmito zeměmi. Je to i různost názorů na energetické zdroje, green deal, vztahy EU s USA, Čínou a dalšími zeměmi. Současní ideologové z Bruselu zapomínají na základní premisu veropského vývoje po 2.světové válce. A tím byla ekonomika a konkurenceschopnost evropských výrobků na světovém trhu. Proto vznikla po válce Evropské společenství uhlí a oceli s cílem zajistit zejména ekonomickou spolupráci. Takzvaná udržitelnost  je dána zejména udržitelností hospodářského vývoje. Evropská unie sice sleduje také tento zájem, ale v posledních letech jsou slyšet ideologové ochrany životního prostředí či ideologie ochránců práv a svobod. To by ani tak nevadilo, kdyby tyto ideologie neohrozily samotnou existenci EU a její konkurenceschopnost. Prostě proto, že se z EU stala "dotační korupční orgán", který ovlivňuje politiku a politiky v jednotlivých zemích. Cílem je zachovat globální neo-liberalismus se všemi nešvary, které ji doprovázejí. Zároveň nikým nevolená Evropská komise zapoměla, že EU měla vyvažovat v ekonomice a zejména v zahraniční politice USA. Dnes je EU spíše "ocáskem" této velmoci a EK hájí více ekonomické zájmy USA než Evropy.
Tato velmi špatná politika způsobuje nejen snižování životní úrovně obyvatel, nekonkurenceschopnost firem, ale také nahrává pravicovým populistům a nacionalistům. Tím je prakticky ohrožena demokracie a svobody, které EU garantuje. Pokud tedy Evropská unie nezmění své priority a nebude hájit zájmy Evropanů, pak se bojím, že tento ekonomický, společesnký a sociální pokles může přinést válku do Evropy. Ona vlastně ta válka již prakticky existuje ve formě ozbrojené agrese RF vůči Ukarjině. Příští rok budou mít Evropané poslední šanci, jak změnit EU. A to ve volbách do Evropského parlamentu.