Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.01.2024 16:35:58 - laco

Přímé volební právo a tajné hlasování

Vládnoucí koalice STAN neustále oživuje mediální prostor tzv. korespondenčním hlasováním. Ústava ČR v čl.18 odst. (1) a (2) i samotný Zákon č.247/1995 Sb. o volbách do Parlamentu ČR v §1 odst.2 říkají, že do Parlamentu (Senátu) ČR se volí na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva tajným hlasováním. Jakým způsobem, dle Vás, hodlá koalice STAN při korespondenčním hlasování zabezpečit přímé volební právo a tajné hlasování? Bude k tomu potřeba změnit Zákon i Ústavu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.01.2024 5:45:31 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz, ale ten by měl směřovat na ty poslance, kteří zákon či pozměňovací návrh předkládají. Korespondenční volba je zažitá v řadě zemí, ale přiznám se, že neznám její provázanost s ústavou a s volebními zákony daných zemí. To, co považuji za velmi nebezpečné a v rozporu se současnou ústavou, je "nezajištění" přímého a tajného hlasování". Nicméně to se dá vyřešit úplně jiným způsobem než klasickým korespondečním hlasováním. Pokud vláda podporuje digitalizaci a datové schránky, pak by voliči obecně, nejen ze zahraničí, si mohli datovou schránku pořídit a pomocí ní i volit. Tady je identifikace občana zřejmá a zneužití je sice možné, ale to by byl již trestný čin. Jak bude nakonec vypadat způsob tohoto korespondenčního hlasování uvidíme. Tka jako uvidíme, zda se bude muset měnit volební zákon či dokonce platná Ústava ČR.