Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.01.2024 17:26:34 - laco

Vliv Aspen Institutu na politický život v České republice

Kam se člověk podívá po vrcholových funkcích v České republice, tam na něj dýchne duh Aspen Institutu. Pomalu se zdá, že v demokratických volbách v České republice ten, který se neotřel o Aspen Institut, nemá šanci zastávat vyšší politickou funkci, případně se o ni ucházet. Jak Vy hodnotíte vliv Aspen Institutu na ovlivňování politického života v ČR. Vy sám asi nemáte žádný vztah k této organizaci?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.01.2024 6:28:09 - Ing. Antonín Seďa
Nejprve musím konstatovat, že opravdu k Aspen Institutu nemám žádný vztah. Možná proto jsem nikdy nezastával žádnou vysokou exekutivní funkci. Ale já osobně jsem tomu rád, protože senenechávám korumpovat a vždy jsem se držel svých názorů a politického přesvědčení. A i když je člověk omylný, tak jsem za 15 let svého půcobení v poslanecké sněmovně žádný průšvih a naopak jsem byl jeden z velmi aktivních a pracovitých poslanců. Já nechci hodnotit ty politiky, o kterých je známom že absolbovali Aspen Institut. Základním problémem dneška je neo-liberalismus a globální kapitalismus, který přináší do každé společnosti obrovské problémy. A to zejména talkem na zvyšování zisků nadnárodních společností a finančních institucí. Je to také dáno nespravedlivým rozdělením bojhatství ve společnosti, kdy velmi úzká skupina velmi bohatých a vlivných lidí ovládá nejen ekonomiku, ale jak jste správně připomenul, i politiku. Západní demokracie jsou sice založeny na svobodě slova, nicméně i tato svoboda je omezena množstvím peněz. Podobně jsou na to  jakékoliv demokratické volby, které v současnosti ovládá míra vložených peněz a rozsah PR na širokou veřejnost. Takže není pochyb v tom, že Aspen Institut, tak jako další nevládní a neziskové organizace, výrazným způsobem ovlivňují současnou politiku. Podobně je na tom Světová banka, každoroční fórum v Davosu a další aktivity globalistů. Co já považuji za chybu je malá spoluzodpovědnost voličů za své rozhodování ve volbách. Uvedu jeden konkrétní případ za všechny, a to opakovaná volba a podpora A.Babiše, jednoho z nejbohatším můžů v zemi a majitele politického subjektu ANO2011. Jeho voličům jakoby nevadily dotace, které mu plynou do jeho miliardového vlastnictví firem z peněz daňových poplatníků. A to jak na státní, tak na evropské úrovni. Ale on není jediný, je to i o minoritních vlastnících ČEZ, majitelů energetických firem, bank či médií. To jsou všechno chapadla neo-liberální politiky, která ovládá vyspělou civilizaci a která určuje směr jejího vývoje. To, že se tato politika nerad vzdává a neváhá použít jakékoliv možné prostředky, jsou opakované útoky na V.Orgána v Maďarsku či R.Fica na Slovensku. Příkladem může být politika Evropské unie, která zneužívá dotační politiku jako tlak na rozhodovací procesy v této mezinárodní instituci. Podobně je na tom Aspen Institut, který sice nevyužívá metodu cukru a biče jako EK či EP, ale zase ovlivňuje vniřní politiku té které země právě tím, že ovlivňuje jednání a rozhodování politiků, kteří měli a mají vztah k této instituci.