RSDr. Vojtěch Mynář

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.12.2012 14:13:44 - Klára S.

Daňové ráje

Souhlasíte s tím, že Evropská komise se chystá v nejbližších dnech předložit návrh změn, který zamezí firmám využívat daňové ráje?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.02.2013 14:39:37 - RSDr. Vojtěch Mynář

Evropská komise předložila svůj návrh 6. prosince. Jeho podstatou je zajistit řádné příjmy z daní do rozpočtů členských států, což má zvláště v současné krizi klíčový význam.  Navíc jednala Komise v tomto případě na objednávku, protože ji k tomu vyzvala Evropská rada, tj. členské státy na summitu v březnu 2012. Konkrétně to zadání znělo: urychleně vypracovat konkrétní opatření proti daňovým podvodům a daňovým únikům. Přesně vyčíslit jejich celkovou výši samozřejmě nelze, ale podle odhadů není v rámci EU řádně zdaněno zboží a služby v objemu téměř 20% HDP Unie. A to jsou bilióny a bilióny Eur, takže skutečně astronomická čísla.  Podstatný podíl na těchto ztrátách mají přes-hraniční podvody a úniky v oblasti přímých i nepřímých daní. Významnou roli hrají v této souvislosti právě tzv. daňové ráje. Umožňují totiž praktiky označované za agresivní daňové plánování. Podstata je jednoduchá: vychází z mezer a rozdílů v daňových systémech různých zemí, které spolu uzavřely dohodu o zamezení dvojímu zdanění. Výsledkem pak snadno může být "nekalá daňová konkurence". A právě tomu se chce EU bránit. Proto Komise předložila svůj návrh v podobě Akčního plánu, který však zahrnuje v zásadě jen doporučení, protože daně patří výhradně do kompetence členských států. Česká republika patří mezi 10 zemí EU, které mají s jejich výběrem největší problémy. A proto návrh Komise rozhodně podporuji. Mj. z toho důvodu, že peníze, které skončí v daňových rájích, chybí u nás doma.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE