Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.01.2013 21:08:20 - Áda38

prezidentská volba

Dobrý večer,
mohu se Vás dotázat, koho budete volit za prezidenta? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.01.2013 15:07:04 - Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

Na vaši otázku si dovolím odpovědět lehce obšírněji.

Myslím si, že "přímá volba prezidenta republiky" je tak trochu módní záležitost. Osobně se domnívám, že jsou daleko závažnější a vážnější problémy, či záležitosti, které se musí a mají se řešit. A hlavně - které trápí a sužují běžného občana.

Model přímé volby prezidenta republiky se hodí v těch demokraciích, kde má prezident republiky silnější kompetence, kde v "podstatě suplují " tyto kompetence - kompetence předsedy vlády. U nás, v našem demokratickém systému, je role prezidenta republiky více - méně symbolickou. Už od dob císaře pána (hlavně toho předposledního Františka Josefa blahé paměti) a následně i v období prezidentování T.G.M je hlava státu - císaře pána a později pana prezidenta brána jako taková modla, ke které se lid obrací, klaní se, čeká pomoc - jakoukoli. Velmi vtipně to myslím si, textově ztvárnil Jaromír Nohavica ve své písničce "Pane prezidente". Čili stručně řečeno - od pana prezidenta jsou očekávány skutky vskutku heroické, možná lehce nadpřirozené, nadpozemské, neboli - neví-li si občan rady, "pan prezident to přeci vyřeší".

Nejsem horlivým zastáncem přímé volby, byť chápu důvody spoluobčanů, u nás v našich končinách máme zastupitelskou demokracii, tudíž v tomto našem systému demokracie, si lidé volí v demokratických volbách své zástupce - poslance, senátory, zastupitele a ti vykonávají dle svých kompetencí a pravomocí demokraticky vůli lidu - voličů, spoluobčanů.

Myslet si o tomto systému můžeme cokoli, ale je to prostě tak.

Nicméně do tohoto systému nám vstoupil prvek přímé demokracie.  I přes tyto výše popsané argumenty mi není lhostejné kdo stojí symbolicky (protože ono to tak skutečně je) v čele státu. V čele republiky by proto měla stát osoba vážená, a prezidenství by mělo být vyvrcholením životního a karierního života.

Zda to bude jeden či druhý kandidát, ti kteří se dostali do druhého kola, to netuším. K volbám do druhého kola určitě půjdu a zcela jistě nevhodím prázdnou obálku, tak jak jsem to navnímal i naposlouchal v posledních dnech, ale vyberu si, respektive, už jsem si vybral. Vzhledem k mojí stranické příslušnosti Vám může být i jasné, kdo to bude.