JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.01.2013 13:59:44 - Jana11

Prezidentská amnestie nepromlčuje nároky poškozených na náhradu škody

způsobil někomu škodu na majetku,neplatil alimenty,způsobil někomu invaliditu apod,tak poškozený nemá nárok na náhradu ?Tyto škody jsou také promlčeny ? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.01.2013 21:02:11 - JUDr. Miroslav Antl
Nene, naštěstí, prezidentská amnestie nepromlčuje nároky poškozených na náhradu škody (zcela). Ta je promlčena až uplynutím desetileté lhůty, k čemuž ovšem může dojít u podvodů, zpronevěr aj. z devadesátých let minulého století, kdy se poškození připojili se svými nároky na náhradu škody v rámci trestního, resp. adhezního, řízení a čekali (marně) na jeho výsledek. Amnestie, resp. abolice, prezidenta ČR Václava Klause (ale i premiéra české vlády Petra Nečase) však výrazně znesnadňuje postavení poškozených v následném, tj. občanskoprávním, resp. civilním, řízení, kam se budou muset nově obracet se svými žalobami. V trestním řízení by totiž vinu (ob)žalovaného a jejich nárok na náhradu škody prokazoval u trestního soudu žalobce, tedy státní zástupce, v civilním řízení ponesou důkazní břemeno poškození jako žalobci sami, což může být mnohdy velice náročné a složité, a to zejména u největších majetkových a finančních kauz, resp. zločinů, které celá léta těžko rozplétali i specializovaní policisté a státní zástupci. Poškození tedy budou mít povinnost prokázat svůj nárok, jeho výši, ale i „vinu“ žalovaného - a budou muset vyhledávat právní pomoc erudovaných advokátů, resp. právních zástupců. Pro úplnost dodávám, že se i v trestním řízení stává, že trestní senát odkáže ve svém rozsudku poškozené s jejich nárokem na náhradu škody (či její částí) na řízení ve věcech občanskoprávních (viz ustanovení § 229 odstavec 1, 2 trestního řádu). 

Toť v rychlosti a ve stručnosti vše – a Vám oběma (jakož i dalším čtenářům PL) přeji klidný a pohodový zbytek nedělního večera…!

Miroslav Antl (senátor)