Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.01.2013 9:31:24 - M.Tomáš

Práce pro mladé

Dobrý den, mohu se zeptat, jak vnímáte následující cíl Evropské komise, která chce v boji s nezaměstnaností lidí do 25 let připravit projekt nesoucí název Záruky pro mladé? Členské státy se mají zavázat, že každému Evropanovi této věkové kategorie do čtyř měsíců po ukončení školy zajistí práci nebo placenou rekvalifikaci. Program má být financován mimo jiné z Evropského sociálního fondu. Přijde vám to reálné? A máte k tomu nějaké podrobnosti? děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.03.2013 17:11:24 - Ing. Adam Rykala
Vážený pane Tomáši,


děkuji za Váš dotaz, o problematiku nezaměstnaných mladých lidí se zajímám, nejen z důvodu, že věkově jsou mi nejblíže, ale i kvůli mé důvěře v mladé jako budoucnost našeho státu, kterou je potřeba podporovat všemi prostředky, protože tato podpora se nám v budoucnu mnohokrát vrátí. Co se faktů o dokumentu Evropské komise, Záruky pro mladé, navrhovaného evropskými socialisty, týká, není vše pravdou, co pravicové deníky a komentátoři v posledních dnech na internetu psali. V současnosti je v Evropské unii na 7,5 milionů nezaměstnaných lidí mezi 15 a 24 léty, pro něž se ročně spotřebuje přes 150 miliard eur na podporu v nezaměstnanosti. Toto neustále rostoucí číslo, které je navíc živeno krizí v jižních státech EU, případně v Irsku či Belgii, se stalo velkým problémem pro celou Evropskou unii, a tak na návrh Evropské komise Evropský parlament dokument Záruky pro mladé schválil. Celý projekt vyžaduje investici v maximální výši 21 miliard eur, což je zhruba 7x nižší objem financí, než výše uvedené finance na podporu v nezaměstnanosti. Jádrem projektu je pak sladění všech samosprávných jednotek od obcí až po evropské struktury, které nezaměstnaným mladým nabídnou alternativu nezaměstnanosti a pozor- nemusí se jednat vždy o zaměstnání, jak některé veřejně dostupné zdroje uvádějí. Členské státy zapojené do projektu pak garantují nabídku přístupu k zaměstnání (kterou zde formou pracovních úřadů máme zčásti již dnes, nicméně tento způsob přístupu k práci pro mladé je zcela jiný a zakládá se na rychlé reakci úřadů práce a na podpoře moderních a prosperujících pracovních míst pro mladé), vzdělávání či přípravě na povolání, ať už jde o případnou rekvalifikaci, učňovské přípravy, stáže či doplnění studia v dané profesi. Osobně jsem však, co do poměrů v české politice, poměrně skeptický, neboť iniciativa EU není příkazem či směrnicí, je to pouze doporučením členským státům, které stejně jako v jiných sektorech budou mít možnost čerpat finance z Evropského sociálního fondu na danou záležitost, praxe však může být zcela odlišná, jak jsme se přesvědčili v čerpání finanční podpory EU naší vládou již několikrát. Sociální demokracie bude prosazovat co největší využití této výzvy a pevně věřím, že například kraje či větší města budou nějakou formou na celé věci participovat a nebude vždy potřeba jen aktivita státu. Vzhledem k tomu, že nechceme dopadnout jako Řecko či Španělsko, kde je nezaměstnanost mladých vyšší než 55%, nechceme se nadále přibližovat dalším 13 státům EU, kde je nezaměstnanost mladých již čtvrtinová, měli bychom efektivně využít této možnosti, jak naším nezaměstnaným mladým občanům pomoci.