Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.01.2013 12:06:26 - Martin Beneš

On totiž posuzuje odsun dnešním pohledem a to nelze

I vy kritizujete Schwarzenberga pro jeho kritiku odsunu sudetských Němců. Nechci se ho zastávat, ale proč byla tehdy uplatněna kolektivní vina? Nacisti byli zrůdy, ale to pece neznamená, že se musíme chovat stejně. A nebo mají někteří Němci mož-nost v případě neviny získat kompenzaci?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.01.2013 15:44:41 - Jaroslav Doubrava
Dobrý den pane Beneši. Ano,kritizuji.On totiž posuzuje odsun dnešním pohledem a to nelze. Po osvobození, ve dnech od 7. do 9. květnu 1945 se u českého obyvatelstva odpor k německému poselství v Evropě, známému jako 2. světová válka, začal paradoxně stupňovat ještě více než v průběhu války, protože byly zveřejněny masakry vězňů z koncentráků při pochodech smrti a informace o továrnách smrti v koncentračních táborech.

Jako příklad bych mohl uvést, že například na Ústecku, za které jsem senátorem: byla 25. a 26. září 1945 provedena v Bohosudově exhumace hromadného hrobu obětí pochodu hladu politických a rasových vězňů z Buchenwaldu. Exhumováno bylo nacisty zavřenými do internačního tábora v Ústí n.L. Exhumováno bylo 311 osob. Šlo o osoby různých národů se stopami zastřelení, zavražděné a o úmrtí hladem. Nezapomeňte na Lidice, Ležáky a řadu dalších obcí kde Němci vyvraždili obyvatele a obce srovnali se zemí. To nebyla kolektivní vina? Co si v tom okamžiku měl myslet normální člověk o německém poselství světu? Pan Schwarzenberg by to vyřešil potrestáním prezidenta Beneše? Je tak nepochopitelné, když si Češi přáli mezinárodně schválený odsun Němců? A ještě jedni informaci připomínám. Z odsunu byli vyřazeni ti, kteří se k Hitlerovi nepřidali.Z naší obce vím o případu, kdy nevině odsunutí se po prokázání neviny vrátili a veškerý majetek jim byl navrácen

Vážený pane Beneši, je to složité téma. Snažil jsem se ho co nejvíce zhustit. Nevím, zda se mi to podařilo. Budete li mít potřebu doplnění, ozvěte se mi. Děkuji za Váš dotaz a přeji příjemné dny. Jaroslav Doubrava