Ing. Hana Doupovcová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.01.2013 10:58:12 - sarka b.

pravomoci senátu

Zeman v jedné z prezidentských debat zmínil, že kdyby mohl, změnil by Ústavu tak, aby se posílila pravomoc Senátu. Mnozí upozorňují, že v současné podobě je totiž nadbytečný. Souhlasíte? A proč vlastně čekáte na iniciativu zvenčí, nebylo by vhodné aby se senát snažil iniciovat posílení svých pravomocí, tak aby mohl skutečně vyvažovat PS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.02.2013 11:46:40 - Ing. Hana Doupovcová
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Dobrý den,

Od vzniku Senátu probíhají diskuse o tom, zda jsou jeho pravomoci dostačující a přicházejí i návrhy na úplné zrušení horní komory pro nadbytečnost. Senát za dobu své existence od roku 1996 prokázal, že je vyvažujícím prvkem na české politické scéně. Volby do Senátu jsou většinové a po dvou letech se vždy volí jedna třetina senátorů ,  orientace  v horní komoře je  pak většinou opačná než je složení v dolní komoře. 

Co považuji za chybu je snadné přehlasování zákonů zamítnutých Senátem. Sněmovně stačí k přehlasování Senátu pouze nadpoloviční většina všech poslanců.

Při vládách, které jsou  udržovány ve sněmovně  většinou jednoho hlasu nedochází k celospolečenské shodě u zákonů, které mají přesah volebního období, ale i přesah generační jako je např. důchodová reforma, církevní restituce. Silová řešení pak nepřiměřeně polarizují českou společnost.