PaedDr. Josef Novotný

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.01.2013 8:56:02 - flip

K novému občanskému zákoníku se objevila se celá řada připomínek

Je pravda, že kdybyste se jako strana dostali k moci, zrušili byste nově schválený občanský zákoník? Proč? A jak byste je hodnotil vy osobně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.02.2013 12:01:08 - PaedDr. Josef Novotný
Nový občanský zákoník, který má vstoupit v účinnost 1. ledna 2014, budil v době svého přijímání v roce 2011, jako každá nová věc, značný rozruch a vášnivé diskuze. Jde ve svém rozsahu a dopadu o naprosto unikátní záležitost. Vždyť zcela nový kodex soukromého práva, který upravuje nejběžnější záležitosti každého z občanů a každého se tak bezprostředně dotýká, nepřijímáme každý rok. K novému občanskému zákoníku se objevila se celá řada připomínek. Že není až tak zapotřebí, že vnese zmatek do aplikační praxe soudů, že obsahuje nové a divné instituty, atd. Poslední dobou mi však přijde, že vášně opadly, odborná veřejnost se s ním úspěšně seznamuje a začíná ho přijímat. Jako strana k němu máme samozřejmě některé výhrady, ale nezaznamenal jsem, že by bylo v případě vítěztví v příštích parlamentních volbách v plánu ho rušit jako celek. Nové volby budou pravděpodobně až v řádném termínu na jaře roku 2014. To už bude nový občanský zákoník účinný a jeho rušení by tak přineslo jen další zmatek a právní nejistotu. V budoucnu se však zcela jistě objeví celá řada problémů, které přinese jeho uvádění do praxe. Proto si myslím, že se bude nutno více soustředit na napravování těchto problémů a na jeho celkové zdokonalování. Jisté a možná i významné úpravy proto nelze vyloučit.
Ptáte-li se na můj osobní názor, tak přijetí nového občanského zákoníku považuji, přes všechny výtky k němu směřující, za krok správným směrem, který nám přinesl ucelenou a moderní úpravu soukromého práva. S úctou PaedDr. Josef Novotný