ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.01.2013 8:57:26 - flip

Odopověď na dotaz

Je pravda, že kdybyste se jako strana dostali k moci, zrušili byste nově schválený občanský zákoník? Proč? A jak byste je hodnotil vy osobně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.05.2013 10:04:06 - JUDr. Jeroným Tejc
Dobrý den,

pokud do konání voleb tento zákoník nabude účinnosti, nedovedu si představit jeho úplné zrušení a návrat k původnímu stavu. Vznikl by tím absolutní právní chaos. V takovém případě by bylo vhodné spíše provést revizi některých částí a ustanovení. Jako největší problém tohoto nového zákona vidím to, že není moderní, ale vrací naše právo blíže k roku 1811 a tehdejšímu rakouskému zákoníku. A že současně bez znalosti praxe, jako když pejsek s kočičkou vařili dort, zavádí instituty  z jiných zemí, na které jsme nebyli zvyklí. Absolutně tak ničí právní povědomí v naší zemí. Zatímco dnes dokáže i laik poradit svému známému s dědictvím, rozvodem či uzavřením půjčky, nebudete-li chtít v budoucnu chybovat, budete si muset najmout advokáta. To, co jsme doposud znali, bude v mnoha ohledech zbytečně změněno. I když pro to v řadě případů nebyl vážný důvod. A tím se zničí i dosavadní judikatura, tedy závazná rozhodnutí soudů. Předvídatelnost rozhodnutí se tak nejméně na deset let ochromí. A to už dnes není velká.