MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2011 11:38:35 - gabca

Stát má být přátelský k rodině a dětem

pane předsedo, v poslední době se mluví jenom o důchodech, o tom, jak podpořit budoucí staré lidi. Vaše stran byla vždycky známá silnou prorodinnou politikou. Kdybyste se dostali do vlády, jak byste podporovali mladé rodiny? děkuji Gabča

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.03.2011 14:27:01 - MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
 Pěkný den,
1.připravovaná důchodová reforma se právě ale dotkne mladých lidí do 35 let. Máme velké obavy, zda důchodová reforma připravená vládou nedopadne jako privatizace a my, mladší 35 let z reformy nebudeme mít tak málo, jako naši rodiče z kuponových knížek
2. navrhujeme sice navýšení odvodů do penzijního systému, ale zároveň úlevy pro rodiče dětí, tedy rodina s jedním dítětem by na tom byla stejně jako nyní, se dvěma dětmi už lépe. jedná se tedy o úlevy pro rodiče, z nichž alespoń jeden chodí do práce, tedy nehodláme přímo podpořit ty, kteří děti mají, ale nechodí do práce.
3. nejde nám jen  o podporu rodin, ale o to, že rodiny s dětmi jsou diskriminovány. Děti máme, protože je chceme, problém je, že za to jsme trestáni nižší životní úrovní a nakonec naše děti budou platit penzi jak nám, tak i těm, kteří děti nemají. Ať už je nechtějí, nebo nemohou mít. Problém je to, že kdo děti nemá, nemá ani náklady a může si z platu našetřit.  Výchova dítěte od narození do ukončení studia je 1.5 až 2,0 milionu korun.  Modelový příklad. Jsme stejně staří, jeden nemá děti, druhý má tři. Za dvacet let první našetří 4,5 milionu, druhý je použije na výchovu svých tří dětí,  máme stejné platy. Za dalších dvacet let jdeme oba do penze. Oba jsme měli stejný plat, máme tedy stejné penze. Problém je, že na ně vydělávají jen děti druhého, přičemž první ještě má navíc 4,5 milionu.
4. nehodláme podporovat rodiny dávkami, ty nejsou efektivní. naopak odpočty z daní, aby se podpora týkala jen pracujících rodin. Dále budeme podporovat novomanželské půjčky, společné zdanění manželů, popřípadě celých rodin, podporu výstavby školek, sníženou sazbu DPH na potřeby dětí (od plínek a kočárků až po učebnice a oblečení), zavádění částečných úvazků a další prvky,aby tento stát byl přátelský rodině, přátelský dětem.
Dítě nesmí být sociálním problémem, ale investicí do budoucna, nejen pro rodiče, ale i pro stát. Bělobrádek