doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.02.2013 19:30:37 - Hrbáč

Nemohl jsem mlčet

Jste hambou KSČM. Měl by ste vystoupit. Potápíte stranu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.02.2013 9:20:47 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
Současná česká pravice a ve Sněmovně zejména poslanci ODS a TOP 09 se k odkazu Jana Palacha vyjadřují velmi vypočítavě a formálně, ale fakticky cenzurují a falšují jeho lidské poselství. K tomu jsem nemohl mlčet. Připomněl jsem, že Jan Palach se lidsky poctivě a upřímně hlásil k humanistickým ideálům Pražského jara, podporoval stejně jako většina Čechů a Slováků reformní komunisty v úsilí o demokratičtější, svobodnější a sociálně spravedlivější společnost. Systém současné korupce, klientelistických mafií a sociální bezohlednosti je v příkrém rozporu s tím, k čemu se Jan Palach hlásil a co jsem zastával tehdy a zastávám dodnes také já. K tomu, jakým způsobem na mne pro můj postoj k odkazu Jana Palacha útočí některá média a lidé neinformovaní nebo nekulturní, mohu odkázat na svou repliku, kterou jsem ve Sněmovně reagoval na agresivní útok poslanky Černochové z ODS:
M.Grebeníček, stenozáznam, Poslanecká sněmovna 8.2.2013
Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, nedávno mne oslovila jistá vysokoškolská studentka a položila mně mimo jiné i následující otázku. "Vy sám jste byl proti vstupu spojeneckých vojsk na naše území. Dočetla jsem se, že jste byl ve stávkovém výboru. Účastnil jste se protiokupačních akcí?"
Máte pravdu, zněla moje odpověď. Byl jsem členem stávkového výboru. Nebyl jsem ovšem členem žádné politické strany. Moje sympatie patřily však především reformním komunistům, kteří prohlašovali, že lidstvo musí spojovat především myšlenka vzájemného respektování, nikoliv psychóza strachu. I to byl důvod, proč jsem jako funkcionář Svazu vysokoškolského studentstva souhlasil s tím, aby základnou naší posrpnové politiky byl Akční program Komunistické strany Československa přijatý na jejím dubnovém plénu.
K tomu jsem pak dodal: Ano, účastnil jsem se i akcí proti vstupu spojeneckých vojsk na naše území. Šlo o aktivity spojené jak se studentskými demonstracemi, tak i s pietními akty.
Dámy a pánové, když se svolává lékařské konzilium, kolega to zde před chvílí připomněl, sejdou se tam lékaři. Právním poradenstvím se zabývají právníci. Kvality železničního mostu posuzují inženýři. Kvality obecního bytu architekti. Kdežto naše národní dějiny posuzuje téměř každý, kdo si umane. Dokonce i lidé, kteří jsou svým založením zjevným protipólem jakéhokoli společensko-vědního myšlení. I to je důvod, proč nehodlám následovat ty, kdo předkládají k věření pravdy zjevené, které tak lehce vznikají prý správným výkladem a účelovou úpravou minulosti z důvodů emocionálně osobních, existenčních, náboženských, politických nebo ekonomických.
Víte, já si živě vzpomínám, že nebylo mnoho těch, kteří projevili v dané době odvahu. Určitě si ale pamatujete na jméno paní Gorbaněvské, která v Moskvě 25. srpna 1968 na Rudém náměstí protestovala proti sovětské okupaci. Po 40 letech prohlásila: "Je zvláštní, že v roce ´68 jsem mnohem více soucítila s komunistou Dubčekem než dnes s evidentním nekomunistou Saakašvilim. Je zvláštní, že stále fandím Dubčekovi a Palachovi, i když už nejsou mezi námi, a nefandím této vládě."
Dámy a pánové, pokud nepotřebujeme důvodovou zprávu, nechť ji navrhovatelé odstraní. A jsem si takřka jist, že podstatná část klubu KSČM daný návrh podpoří. Přeji vše dobré Miroslav Grebeníček