MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.02.2013 20:02:30 - Štěpánka Konigsmarková

zlato

Vážený pane senátore. Jsem obyvatelkou obce Vacíkov. Petráškova hora je cca.500.m od mého domu. Chtěla jsem se zeptat,co jako prostí občané můžeme udělat pro to,aby zde nedošlo k povolení průzkumu a následné těžbě zlata.Děkuji za odpověď Konigsmarková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.08.2013 9:25:39 - MVDr. Josef Řihák
Vážená paní Konigsmarková, domnívám se, že současná legislativa Vám dává spoustu možností, jak se poměrně účinně bránit proti plánům těžařů, kteří chtějí vyrabovat bohatství z naší země a rychle s ním zmizet. Podpořte například svoji starostku paní Markétu Bálkovou a další, kteří aktivně vystupují proti záměrům těžařů.
V současné době u nás naštěstí stále platí zákon, který přijal Parlament ČR koncem 90. let minulého století v době vlády ČSSD, který u nás zakazuje dobývání zlata tak zvaným kyanidovým loužením. V době, kdy byl tento zákona naším parlamentech přijat, bylo ovšem zlato zhruba desetkrát lacinější, než v současné době. Z tohoto důvodu je pochopitelné, že zástupci těžařských firem dělají vše pro to, aby tento zákon byl zrušen, případně se jej snaží obejít. Mají například plán, že zlatonosný koncentrát vytěžený u nás budou vozit na kyanidové loužení na Slovensko, nebo do Polska. A bohužel někteří politici a politické strany hlas peněz od nadnárodních těžařských společností slyší.
Je proto na občanech, zda svoji vlast ubrání, nebo ne.
Myslím si, že odpor občanů může plány těžařů zastavit. Tak, jako se nám to povedlo například se záměrem výstavby amerického radaru v Brdech.