Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.02.2013 9:22:20 - Karolka

Politici nejsou jakkoliv "chráněni" zákoníkem práce

Dobrý den, pokud jsem správně pochopila vaši poslední odpověď, tak pokud se pracující člověk (poslanec, prodavač…) dostane do vazby není možné jej vyhodit z práce a nadále za něj bude zaměstnavatel odvádět daně a pojištění a má například prodavač, úředník, řidič z povolání…. po dobu vazby nárok na mzdu? Není to nefér vůči zaměstnavateli? Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.02.2013 12:26:32 - Ing. Antonín Seďa
Hezký den,
předně bych chtěl sdělit, že na rozdíl od každého zaměstnance politici nejsou jakkoliv "chráněni" zákoníkem práce. Na rozdíl od klasického zaměstnání je poslanecký mandát vázán na osobu, která jej získá ve volbách. Z důvodu možného zneužití vazebního stíhání poslance z politických důvodů je ponechán mandát i pro poslance ve vazbě. Obecně totiž platí, že každý vazebně stíhaný občan je stále nevinný do doby, kdy je odsouzen. Nicméně souhlasím s vámi, že po dobu vazby by neměl dostávat plat za předpokladu, že nemůže svůj mandát vykonávat. Příkladem může být téměř rok vazebně stíhaný D.Rath. Nicméně také platí, že zákon umožňuje vykonávat poslanecký mandát i z vazby. V současné době prošel prvním čtení návrh změny ústavy, kde se ztrácí mandát poslance za pravomocné nepodmíněné odsouzení a další návrh zákona na zrušení platu zákonodárce v případě jeho odsouzení a uvěznění.
S pozdravem
ing.Antonín Seďa