Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.02.2013 11:49:02 - filip meciar

Odpověď na dotaz ohledně omezení imunity

Poslanci v týdnu odhlasovali změnu Ústavy, která omezuje trestněprávní procesní imunitu pouze na dobu trvání mandátu poslance a senátora. Zákon už jednou prošel PS, ale neprošel v senátu. Jak se k němu postavíte nyní? A nemyslíte si, že by se měl zákon ještě zpřísnit – třeba o odebrání platu odsouze-nému či pozbytí mandátu v případě odsouzení, což PS také projednává?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.03.2013 22:05:31 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

V době, kdy byl projednáván předchozí návrh zákona, jímž měla být omezena imunita členů Parlamentu, jsem ještě nebyla senátorkou. Mohu Vás ujistit, že při projednávání na plénu Senátu omezení imunity podpořím. Příslušný návrh zákona (tisk 48) je zařazen na program 6. schůze Senátu, která se bude konat 20. března.

Co se týká sankcí v případě, že je člen Parlamentu pravomocně odsouzen, byla bych za to, aby bylo možné zbavit jej mandátu. Optimální právní řešení je věcí diskuse.