Dr. Ing. Jaromír Drábek

Stav legislativní nouze byl na místě
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.03.2011 9:12:45 - straka

Reorganizace služeb zaměstnanosti

Pane ministře, rád bych se zeptal na skutečnou úlohu úřadů práce, plánujete v novém zákoně, že to budou zase jen registrační místa ( v tom případě asi můžete ještě ubrat) nebo se z nich stanou aktivní partneři při hledání nové práce? Má váš úřad statistiky o tom, kolik lidí se zaměstnalo s pomocí pracovního úřadu? díky straka

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.04.2011 13:35:52 - Dr. Ing. Jaromír Drábek
 Dobrý den pane Strako, děkuji za Váš dotaz. Jedním z hlavních cílů reorganizace služeb zaměstnanosti bylo i posílení aktivního přístupu k vyhledávání zaměstnání ze strany uchazečů o zaměstnání  a současně i zvýšit úlohu a úroveň spolupráce se zaměstnavatelem. K tomu vede jednak sjednocování přístupu ke zprostředkování zaměstnání na krajské úrovni, zjednodušení administrativy a zvýšení flexibility v každém kraji, jednak  vznik kontaktních pracovišť krajských poboček Úřadu práce ČR  nejen v sídlech bývalých úřadů práce, ale ve všech obcích 3. stupně, které přibližují realizaci politiky zaměstnanosti  k uchazečům a zájemcům o zaměstnání  a i k zaměstnavatelům na mnohem nižším stupni územního uspořádání. Samozřejmě kontaktní pracoviště ÚP ČR budou mít i registrační povinnosti, ale tyto povinnosti nebudou složit k pouhé registraci uchazečů a zájemců o zaměstnání, ale zejména k podpoře a zvýšení mobility volných pracovních sil na území kraje, protože už dávno neplatí zatím vžitá představa, že práce přijde za člověkem, ale naopak každý, kdo chce a může pracovat, musí za prací i dojíždět.

K Vašemu dotazu, kolik osob se zaměstnalo s pomocí pracovního úřadu Vám zasílám následující informace ze statistik úřadu práce. Při jejich hodnocení je třeba si uvědomit, že se jedná o přímé zprostředkování, tj. na základě doporučenek. Řada uchazečů nebo zájemců o zaměstnání se umístila nepřímo, tj. na základě vyvěšených nabídek volných pracovních míst na úřadech práce. Současně též uvádíme počet volných pracovních míst v daném roce, který v krizových letech radikálně snížil nabídku zaměstnání:


Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Za rok

Celkem umístěni

Umístěny ÚP

Volná pracovní místa

2008

362 370

84 710

142 000

2009

401 929

71 246

48 000

2010

482 299

75 853

33 000