JUDr. Stanislav Křeček

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.02.2013 9:44:32 - hopik

Mě do této funkce navrhl jak prezident republiky, tak Senát

Dobrý den, jste navrhován na zástupce ombudsmana, a to dokonce ve shodě napříč stranami. Čím to? A přijal byste funkce? S jakým cílem? Jaký význam má podle vás tato funkce? Sám ombudsman totiž poukazuje na náročnost funkce, ve které máte malé pravomoci, a zároveň je úřad náročný na čas. I podle mě jde o nevděčnou funkci, i když hlavně pana Motejla jsem si vždy vážil a jsem za tuto funkci v našem právním řádu rád, jen bych posílil jeho pravomoce

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.02.2013 18:01:49 - JUDr. Stanislav Křeček
Byl jsem z několik stran osloven s výzvou kandidovat na zástupce VOP(ombudsmana). Již mnoho let nazpět nedělám v podstatě nic jiného jako poslanec, advokát i předseda občanského sdružení, kdy se obracím na nejrůznější orgány a organizace a snažím se sjednat pomoc lidem, kteří to potřebují. Ombudsmana a jeho zástupce volí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR ze 4 návrhů, z nichž 2 předkládá prezident republiky a dva Senát. Mě do této funkce navrhl jak prezident republiky, tak Senát. Práce ombudsmana je samozřejmě náročná a ombudsmanovi se daří sjednávat nápravu poměrů při ochraně práv obyčejných lidí. Posílení pravomocí ombudsmana není podle mého názoru v současné době možné, nemůže být orgánem, který rozhoduje o věcech, má pouze právo upozorňovat na chyby a vyžadovat jejich nápravu.
Má ovšem pravomoc podávat žalobu ve veřejném zájmu, ale také navrhovat zákonné úpravy a vyjadřovat se k návrhům zákonů. Myslím, že ombudsman by měl být více slyšet, jeho názory publikovány na sociálních sítích a častěji se obracet na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR a její výbory se svými stanovisky. Tomu bych se rád v případě zvolení věnoval.

Je to jistě náročné na čas, ale taková je každá práce, které se chce člověk věnovat naplno.