ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2013 9:34:04 - Linda Švábová

Není možné barvou občanského průkazu odlišovat občany

Paní poslankyně, mohu se zeptat, zda by nebylo vhodné e zamyslet nad tím, aby OP osob, které trpí nějakou duševní poruchou byly v jiné barvě, nebo by to na nich bylo uvedeno? Podle mě by to usnadnilo práci nejen policistům. Prodávám v obchodě, kde mě nedávno obtěžoval nějaký magor–nebyl násilník, jen měl hloupé řeči a odrazoval zákazníky. Zavolala jsem tak na policii, která dorazila, ale i ona měla s dotyčným problémy se domluvit. Byla to jak srážka s blbcem. Podívali se na jeho občanku a vyprovodili ho s výhružkou, že pokud bude pokračovat, bude to mít pro něj následky... Pak mi jeden zákazník, řekl, že toho člověka zná, a že je nemocný na hlavu, což vše vysvětlovalo. Nebylo by ale dobré, kdyby to člověk-policajt mohl z OP přečíst? Neuvažujete o také změně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.04.2013 8:05:40 - Lenka Kohoutová
Není možné barvou občanského průkazu odlišovat občany, kteří mají duševní poruchu. O podobné změně barevného odlišení pro tyto lidi se neuvažuje, bylo by to jednoznačné porušování lidských práv. Možná bychom si za chvíli řekli, že jinou barvu má mít člověk s pohlavní chorobou nebo lid nad 60let. To je dost podobné. Něco jiného je informace o zbavení práv k určitým úkonům, to je něco, o čem bych velmi ráda diskutovala.