JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.03.2013 15:51:27 - marieL.

Nejsem příznivcem častých legislativních změn

Karolína Peake nedávno oznámila, že zpracovává mezinárodní srovnání využití institutu amnestie v moderních demokraciích, na základě kterého by případně navrhla ústavní změnu.Teď přišla s tím, že by bylo nejlepší amnestii zrušit a zachovat jen adresovanou milost konkrétní osobě. Co vy na to? S amnestií přeci nesouhlasíte, nebyl by tohle krok dobrým směrem a účinnější než žaloby ÚS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.03.2013 11:25:39 - JUDr. Miroslav Antl
Já nejsem příznivcem častých legislativních změn – a zejména u ústavních zákonů by k nim mělo docházet jen výjimečně a po podrobné a důkladné vysoce odborné diskuzi expertů na ústavní právo. V minulém týdnu jsme konečně schválili omezení imunity, resp. zrušení doživotní trestněprávní nestíhatelnosti, ústavních činitelů, což je rovněž zásadní změna Ústavy ČR…

Já jsem v rámci diskuzí o amnestii opakovaně prohlásil, že bych byl pro omezení pravomoci prezidenta právě v této části, týkající se příliš širokého zmocnění k amnestii, přičemž by mi nevadila případná amnestie u přečinů (tj. u trestných činů spáchaných z nedbalosti, a u těch úmyslných jen s maximální horní hranicí trestní sazby trestu odnětí svobody do pěti let).  Každopádně by měl prezident republiky alespoň u zvlášť závažných zločinů, resp. zločinů, vždy za každým svým rozhodnutím o milosti vidět konkrétního pachatele, resp. podezřelého, jakého zločinu se měl dopustit či dopustil, aby prezident republiky pak nemohl říci, že nevěděl, že to postihne takovou část české veřejnosti. I když to Václav Klaus nikdy neřekl – a naopak si za svou amnestií i nadále stojí a obhajuje ji… A nový prezident Miloš Zeman tvrdí, že právo k vyhlášení amnestie nikdy nevyužije.

Takže: pro omezení bych byl, ale je potřeba důkladně schválit rozsah, formulaci, dopad atd.

S pozdravem

Miroslav Antl (senátor)