Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.03.2013 10:39:27 - Damšíková

Nevidím žádný rozpor mezi prohlášením předsedy ČSSD a rozhodnutím Senátu

Senát schválil ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu. Jde o první žalobu na prezidenta v historii ČR. Předseda ČSSD Bohuslav sobotka k žalobě poznamenal, že jde o to, znovu veřejně upozornit na kroky, které Václav Klaus ve funkci vykonal, vyvolat společenskou debatu a vytvořit napříště takovou situaci, aby se překračování či nedodržování pravomoci prezidenta neopakovalo. Do jaké míry se ale podle Vás toto prohlášení shoduje s tím, že byl prezident obviněn z velezrady?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.03.2013 7:33:45 - Milan Chovanec
Velezrada je zvláštní ústavní přečin, za který může být stíhán pouze prezident. Tedy nevztahuje se na nikoho jiného. Zákon o Ústavním soudu ji definuje jako jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, nebo proti jejímu demokratickému řádu. Nevidím tedy žádný rozpor mezi prohlášením předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a rozhodnutím Senátu, který jako jediný může na prezidenta tuto žalobu podat. Navíc myslím, že je do budoucna žádoucí, aby byly jasně vytyčeny mantinely a pravomoci hlavy státu.

S pozdravem M. Chovanec