Božena Sekaninová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.03.2013 9:13:57 - richard hybš

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost – jak byste jako zákonodárce podporovala tzv. aktivní politiku zaměstnanosti? A proč je podíl výdajů na aktivní politiku zaměstnanosti k HDP u nás hluboce pod evropským průměrem? Kdo za to může?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.03.2013 16:27:32 - Božena Sekaninová
Na první část vaší otázky bych odpověděla jednoznačně. Především nastavením takových legislativních norem, které by zvýšily funkčnost úřadů práce směrem k nezaměstnaným. Dnes a denně se setkáváme s negativními důsledky jejich nedávné reorganizace. Ať je to privatizace trhu práce, nefunkčnost softwarového zázemí či dávkového systému, obrovská byrokracie, apod. Toto vše natolik zatěžuje pracovníky ÚP, že jim nezbývá dostatek času na běžnou poradenskou či zprostředkovatelskou činnost směrem k uchazečům o zaměstnání.

V minulém týdnu paní ministryně Mülerová představila sedmibodový plán na snížení míry nezaměstnanosti, ve kterém mimo jiné říká, že MPSV má dostatek financí na podporu vytváření nových pracovních míst. S jednotlivými body tohoto plánu nelze než souhlasit, ale  na druhé straně je nutné je vnímat v  kontextu celkového sociálně ekonomického prostředí společnosti. Zatížením výroby, obchodu, podnikání i samotného zaměstnávání lidí nepřeberným množstvím změn předpisů, vyhlášek a různých nařízení včetně změn v daňových povinnostech, se této vládě podařilo vytvořit natolik nestabilní prostředí, že zaměstnavatelé se obávají vytvářet nová pracovní místa.

Každá změna přináší zvláště malým firmám (které mimochodem tvoří téměř ¼ zaměstnavatelů) nemalé náklady, které by v opačném případě mohly investovat do rozvoje firmy. Každá taková změna přináší zaměstnavateli další a další administrativní zatížení, které již dnes překračuje únosnou míru. Měla jsem možnost hovořit s řadou zaměstnavatelů, kteří se brání využívat prostředky aktivní politiky zaměstnanosti jen proto, že byrokratické náležitosti s tím spojené pro ně představují obrovskou zátěž. Primárním předpokladem zvýšení zaměstnanosti je tedy důsledná stabilizace a vzájemná provázanost legislativy, která vytvoří optimální i perspektivní prostředí pro podnikání.  Prostě, aby každá firma, velká či malá, věděla s čím může počítat zítra, za měsíc, za půl roku.  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE