Ing. Zuzana Brzobohatá

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.03.2013 15:51:49 - sindy

Případ Kypru ukazuje především na vážná rizika tzv. daňových rájů

Kypr jednorázové zdanění bankovních vkladů, které kyperské vládě uložila eurozóna výměnou za záchranu před bankrotem, zamítl. Jak ale opatření vnímáte? Jaký to bude mít dopad na celou EU, které je už nyní v krizi? Myslíte si, že se tak státy jako například my pohrnou do eurozóny? A proč tak EU nepostupovala u ostatních jižních států, kterým poskytla pomoc?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.03.2013 12:36:18 - Ing. Zuzana Brzobohatá
Dobrý den,
současná situace na Kypru je velmi dynamická. Podle posledních informací se zdá pravděpodobné, že zdanění nakonec dopadne jen na větší střadatele s vklady nad 100 tisíc eur. S těmito penězi nebudou moci nějakou dobu disponovat a přijdou na nich o určité procento jejich hodnoty. O konkrétní výši se stále jedná. Pohybuje se v rozmezí 4 - 40% v závislosti na konkrétní bance. Tím byla dodržena ochrana vkladů v hodnotě 100 000 €, která platí v Evropské unii, což jsem uvítala. Je nutné připomínat, že to byl Kypr, který o pomoc požádal. Eurozóna slíbila 10 miliard euro s tím, že zbytek musí získat Kypr z vlastních zdrojů. Problémy Kypru nevznikly náhodou. Tato země dlouhodobě prosazovala cestu tzv. daňového dumpingu a snižovala daňové sazby pro právnické osoby na nižší hranici než v jednotlivých zemích EU. Bankovní sektor Kypru je minimálně 5x vyšší než jejich HDP a své sídlo na Kypr převedlo i mnoho českých firem, což přispělo ke snížení daňového výběru v České republice. Případ Kypru ukazuje především na vážná rizika tzv. daňových rájů.
Ing. Zuzana Brzobohatá, europoslankyně