Ing. Leopold Sulovský

  • Ostravak
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.03.2013 9:47:30 - M.Tomáš

Novelizace obchodního zákoníku je dobrý krok

Jak se postavíte k novele obchodního zákoníku, která má zlepšit platební morálku firem, a kterou schválila PS? A co že o vás od zvolení není vůbec slyšet, čím se nyní v senátu zabýváte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.04.2013 9:18:44 - Ing. Leopold Sulovský
Dobrý den,

novelizace obchodního zákoníku je dobrý krok, zjednoduší české právo. Doposud bylo závazkové právo upraveno dvojkolejně obch.zákoníkem a současně obč.zákoníkem.

Návrh novely obchodního zákoníku jen implementuje Směrnici 2011/7/EU o postupu proti opožděným platbám, se zohledněním v právních řádech členských států do 16. března 2013. Navíc je Směrnice v plném rozsahu převzata i do návrhu nového občanského zákoníku, který obchodní zákoník nahradí, a má být účinný od roku 2014.

Nechci zde jen opakovat co již bylo prezentováno, ale směrnice by měla ulehčit boj proti opožděným platbám, které mohou podnikatele dostávat do druhotné platební neschopnosti, a to jak ze strany orgánů státní správy tak mezi sebou navzájem, protože platební morálka státu i podnikatelů navzájem se v České republice zhoršovala rok od roku.

V případě dalších dotazů mě můžete kontaktovat přímo na e-mailu p.senat@seznam.cz

Leopold Sulovský