JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.04.2013 14:19:15 - sarka b.

Já jsem již na prakticky stejný dotaz na PL odpovídal

Senátorka Wagnerová je přesvědčena, že vrchní státní zastupitelstva jsou nadbytečná, stejně jako vrchní soudy. Co si o tom, jako bývalý státní zástupce myslíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.04.2013 17:27:42 - JUDr. Miroslav Antl
Já jsem již na prakticky stejný dotaz odpovídal dne 10. června 2012 v těchto Parlamentních listech – a mohu tedy svou odpověď jen poněkud „aktualizovat“:

O zrušení vrchních státních zastupitelství se diskutuje delší dobu, a to zejména uvnitř státního zastupitelství. V současné době je ve vládě zásadní nový zákon o státním zastupitelství, který předložil pan ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek. Tento návrh má posílit hlavně nezávislost státních zástupců a zlepšit vyšetřování korupčních a hospodářských kauz. Mimo jiné již nepočítá s existencí Vrchního státního zastupitelství v Praze a VSZ v Olomouci. Namísto nich by měl vzniknout speciální tým státních zástupců, kteří budou zaměřeni na potírání korupce a závažné kriminality, a to v rámci tzv. Zvláštního útvaru pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem, resp. „Protikorupčního úřadu“.

Již diskuze v rámci připomínkového řízení a zejména mimo něj napovídá, že nový modernější a nepochybně velice potřebný zákon to zřejmě nebude mít v dolní komoře českého Parlamentu lehké. Já osobně na takový zákon čekám netrpělivě, když jsem přesvědčen, že jej potřebují ke své práci nejen státní zástupci (a v návaznosti na ně i policisté, resp. policejní orgány), ale celá naše společnost. Těch důvodů by bylo více, ale budu se držet Vašeho dotazu.

Jsem přesvědčen, že Česká republika nepotřebuje čtyřstupňové státní zastupitelství - a že zrušení VSZ by mj. aktuálně prospělo ke snad definitivnímu vyřešení tíživé a komplikované situace zejména na Vrchním státním zastupitelství v Praze, ale i jinde. Mně připadají až nesmyslné proklamace o boji proti korupci, když není vyřešena situace na tom „protikorupčně nejdůležitějším“ článku v soustavě orgánů činných v trestním řízení, kdy státní zástupce musí být garantem úspěšného přípravného řízení – a v dalším boji pokračovat v řízení před soudem jako veřejný žalobce. K tomu je nezbytně nutné (až akutní) zřízení speciálního útvaru na potírání korupce a hospodářské kriminality. Samozřejmě je pak logické i rušení vrchních soudů, což mj. naráží i na nutnou změnu ústavy. V tuto chvíli by náš stát měl velmi spěchat na přijetí nového zákona o státním zastupitelství. Připomínám dále, že předložení věcného záměru zákona o státním zastupitelství je v souladu s programovým prohlášením vlády, podle něhož „…Vláda se rovněž zaměří na postavení státního zastupitelství, provede změny příslušných předpisů tak, aby posílila jeho nezávislost a odpovědnost za výkon svěřené pravomoci. Dojde ke změně způsobu jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců, a to uzákoněním výkonu funkce na dobu určitou, ke změně způsobu dohledové pravomoci nadřízených, změně způsobu a formy ukládání závazných pokynů a v neposlední řadě rovněž změně způsobu přidělování případů.“

K výše uvedenému mohu ještě dodat, že jsme (tj. Ústavně-právní výbor Senátu Parlamentu ČR) společně s paní prezidentkou Unie státních zástupců (a současnou vrchní státní zástupkyní V Praze) paní JUDr. Lenkou Bradáčovou dne 17. 9. 2012 uspořádali v Jednacím sále Senátu PČR mezinárodní kolokvium s názvem "Speciální protikorupční úřad - efektivní nástroj v boji proti korupci.“ Doslovný záznam z této nepochybně přínosné konference můžete nalézt na mých webových stránkách (www.miroslavantl.cz), jakož i na webových stránkách Senátu PČR. 

Zcela závěrem chci dodat, že velice kriticky vnímám současné verbální útoky ze strany šéfa tzv. Protikorupční policie pana plk. Tomáše Martince vůči paní vrchní státní zástupkyni JUDr. Lence Bradáčové, když spory mezi šéfy úřadů, které vedou mj. i boj proti korupci, mohou narušit jejich součinnost – a vždy z toho budou těžit jen a jen zločinci, resp. gauneři. Policejní orgány si musí uvědomit, že státní zástupce je (plně odpovědným) garantem, resp. „pánem“, přípravného řízení trestního - a tedy i „řídícím“ ve vztahu k policejním orgánům. Ostatně si stačí přečíst oprávnění/povinnosti státních zástupců v § 174 trestního řádu…

Plně stojím za Lenkou Bradáčovou – a velice oceňuji přístup pana ministra spravedlnosti JUDr. Pavla Blažka, který se Lenky Bradáčové veřejně poměrně razantně zastal. Je tak prvním z ministrů spravedlnosti, kteří chápou význam, ale i odpovědnost státních zástupců, jakož i systém státního zastupitelství vůbec.    

Zdravím Vás

Miroslav Antl

(senátor)