Božena Sekaninová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.06.2013 10:34:06 - bert železný

Chápu rozhořčení pracujících důchodců

Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes organizujeme hromadnou ústavní stížnost, protože důchodci, kteří pracují, jsou jedinou skupinou občanů, kteří si nemohou ze svého příjmu odečítat základní slevu na poplatníka. Přicházejí tak každý měsíc až o 2 700 korun. Jde tak o diskriminaci z důvodu věku. Podpoříte jej případně v jeho stížnosti a jako má podle vás šanci na úspěch? Zabýváte se přeci sociální problematikou

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.06.2013 19:49:23 - Božena Sekaninová
Z čistě lidského hlediska plně chápu rozhořčení pracujících důchodců, protože přicházejí každý měsíc o nemalou částku. Omezení odpočtu základní slevy na poplatníka je časově omezené a chci věřit, že bylo motivováno především zlepšením velmi nepříznivé situace na volném trhu práce. Nezaměstnanost, zvláště mladých lidí, absolventů škol a lidí nad padesát roků věku je stále hrozivě vysoká.  Pracující důchodci nejsou jedinou skupinou, kteří si nemohou odečíst základní slevu na poplatníka. Týká se to např. i mladých rodin, kdy manželka je na mateřské či rodičovské dovolené a manžel má nízký příjem, v obdobné situaci jsou i rodiče studentů nad 26 roků věku. A co mají říkat absolventi škol, kteří absolvují ve firmách půlroční bezplatnou praxi jen proto, že bez praxe je nikdo do zaměstnání nechce přijmout. Každý důchodce pobírající starobní důchod (poživatelů invalidních důchodů se nemožnost odpočtu slevy na dani netýká, stejně jako seniorů, kteří starobní  důchod nepobírají) si alespoň může vybrat, zda bude pracovat za vymezených podmínek či nikoli. Bohužel, v dnešní společnosti jsou skupiny populace, které možnost výběru nemají.