ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.04.2011 12:20:35 - slavice

Dřevo na topení

Dobrý den, někteří naši politici se domnívají, že dřeva na topení je dost a je to vhodný alternativní zdroj k plynu a uhlí. Je tomu opravdu tak? Připadá mi to dost přitažené za vlasy, vžyť strom roste alepoň 30 let. díky Laura

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.04.2011 8:37:42 - Ministerstvo zemědělství
Dobrý den,
je potřeba připomenout, že dřevo je u nás přírodní – obnovitelná surovina, kterou  využívá člověk  po dlouhá staletí  a  les se po provedené těžbě  obnovuje (přirozeně i uměle)  a opět dorůstá do mýtní zralosti v cyklu tzv. obmýtí  - cca 100 let;  přitom v Česku je  lesem  pokryta 1/3 rozlohy území republiky, který  dlouhodobě produkuje dostatek surového dříví  jak pro domácí dřevozpracující průmysl , tak i pro vývoz. Dřevo na topení – tzv. palivové dříví má nejnižší užitnou hodnotu (tzn., že se nehodí pro další průmyslové zpracování). Obecně lze prohlásit, že dřeva – tj. i pro topení (palivo, těžební zbytky – lesní štěpky apod.) je v Česku dostatek. V souvislosti s narůstající poptávkou a spotřebou (domácnosti, kotelny ve městech a obcích … až po elektrárny, které získávají při výrobě el. energie za spalování dříví dotaci ) se však  pro odběratele zvyšuje jeho cena a tím i  dostupnost a to zejména v oblastech, kde lesů je méně. Domácí produkce palivového dříví a jeho následné  spálení (včetně těžebních zbytků) k výrobě tepla  je tedy častou a levnější alternativou jak k uhlí (pokles těžeb a nárůst ceny včetně produkce škodlivých emisí), tak i k podstatně dražšímu dováženému plynu. Pro navýšení zdrojů surového dříví se přistupuje k zalesňování  zemědělských půd (nevhodných pro zemědělské využití) a k pěstování tzv.  rychlerostoucích dřevin (vrby, topoly …). V současnosti se rozvíjí i tzv. recyklace dříví – to znamená jeho následné další využití až po jeho konečné spálení (když už skončí jeho původní použitelnost).