ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.04.2011 21:13:00 - dagmarka

Navrácení území Polsku – Frýdlantský výběžek

Dobrý večer, poprvé jsem slyšela o polských územních nárocích v severních Čechách. Je to opravdu reálné? Jakého území by se to mělo týkat? D.Vostrá

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.04.2011 11:38:55 - kraj Liberecký

Tři sta šedesát devět hektarů – Polsko žádá po Česku území o rozloze, která odpovídá ploše víc než 500 fotbalových hřišť. Liberecký kraj s vydáním pozemků na svém území nesouhlasí. Principiálně i proto, že nejmenší kraj by se ještě zmenšil. A navíc, vláda podle něj dříve slibovala něco jiného. Jde o obce heřmanice, Bulovka a Horní Řasnice. S převodem pozemku souhlasily pouze Heřmanice. „Čekáme však na slíbenou finanční kompenzaci od ministerstva vnitra,“ řekl starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný.

"Nám bylo sdělováno, že k tomuto vyrovnání nedojde bez souhlasu obcí a Libereckého kraje. Jak zjišťujeme, jsou ty tendence zatím opačné," uvedl radní Libereckého kraje pro rozvoj Vít Příkaský. Například Bulovka by vydáním pozemků přišla o 32 hektarů, na kterých hospodaří zdejší zemědělci. Hranice by se tu přiblížila až k zahradám a domům. "My jsme žádné pozemky Polsku nezabrali. Naopak jsme už historicky o část pozemků zrovna na Oldříši přišli," prohlásila starostka Bulovky Romana Šidlová .

Předseda Mikroregionu Frýdlantsko Vladimír Stříbrný upozorňuje také na další nebezpečí ochuzení obcí:: "Dostáváme nějaké peníze podle rozlohy, takže, jak se nám budou snižovat rozlohy obcí, budeme dostávat méně peněz." Polsko nárokuje pozemky jako důsledek sporu o Těšínsko, který s Československem vedlo od roku 1918 do roku 1958, kdy se hranice změnila. Od roku 1989 však Polsko tvrdí, že nedostatečně.Liberecký kraj trvá na tom, aby se ministerstvo vnitra dohodlo s jednotlivými obcemi.