Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.04.2011 9:52:48 - NevolickaLevice

Ta možnost je legitimní ale zatím vzdálená

Chcete nové volby, KSČM je v preferencích poměrně stabilní, takže určitě nebude proti, že ne? Lenka

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.04.2011 8:18:41 - Ing. Jiří Dolejš

Pravice by v předčasných volbách mohla výrazně oslabit. i když preference KSČM zatím nijak výrazně nerostou. V této nadějné hypotéze je jen otázkou, jak by se do volebního výsledku promítla pravděpodobná nižší účast voličů.  Zatím totiž stoupá spíše otrávenost občanů než jejich radikalizace a průzkumy jak by lidé aktivně uvítali předčasné volby beru s rezervou.

Hlavní ale je jak se k těmto předčasným volbám vůbec dostat. Nejjednoduší je rozpustit Sněmovnu ústavním zákonem a sehnat 120 hlasů pro toto seberozpuštění by byl problém, protože by to předpokládalo účast pravicových poslanců, kteří by ve volách zřejmě oslablili. 118 mandátů pro pravostředovou vládu se těžko zopakuje. Nevýhodou také pro pravici je, že by zemi výrazněji řídil oranžový Senát

Druhou, složitější cestou je opakovaný neúspěch při sestavování vlády - tady stačí chronická impotence sněmovny, to se zdá při současných zmatcích možné, ovšem nepodceńoval bych zcela ekonomické zájmy, které mohou spojit zdánlivě neslepitelné kusy bývalé koalice. Takže reprezentace KSČM musí být na téma předčasných voleb připravená, ale pokud není zřejmé jak toho dosáhnout, tak bych zatím tolik nevypínal hruď. Aktuální naší prioritou je nedůvěra celé vládě, kterou část véčkařů slibuje, pokud přijdou o svá koryta, podtrhnout..