Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.08.2013 17:31:32 - Stoupa

Dovolím si položit podobný dotaz jako panu Okamurovi

Jste pro zavedení přímější demokracie?
Například více referend např pomocí datových schránek nebo jejich obdoby, kde by všichni občané měli možnost vyjadřovat se k dané věci a politici by museli jejich názor akceptovat.
Dále, jste pro to aby státání instituce a podniky museli dávat povinně na internet jakousi účetní rozvahu a výsledovku, kde by občané mohli vidět jak se hospodaří s jejich penězi? Např VZP, všechna ministerstva, úřad vlády, BIS, policie apod. V současné době totiž není možné najít nikde jako tyto instituce hospodaří. Mně osobně ba zajímaly i nejen celková číal, ale i podorbné kolonky jako jsou nákupy služeb, nákupy spotřebního materiálu apod.
Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.08.2013 22:26:47 - Ing. Jiří Dolejš

V demokracii lze využívat určitou kombinaci zastupitelské a přímé demokracie. V ČR je kromě přímé volby prezidenta využíváno také možnosti místních referend.  Referenda mohou být orientacčíní i závazná. Ústava pamatuje i na obecné (celostátnbí referendum)   zatím však nebyla naplněna - KSČM opakovaně navrhovala  zákon o obecném referendu a na tomto návrhu trvá i nadále. Mohlo se tak rozhondout o vstupu do NATO, o rozdělení republiky nebo o círekvním majetku..

Občané mají mož ostse vyjadřovat i jinak - viz např. petiční zákon. Dále podávat podněty ve správním řízení. Mohou se zůčastnit i zasedání samospráv, kde v případě rozpičtu či územnho plánu mají dokonce právno vystoupit bez schvalobání zastupitelstvem. Pokud jd eo informace o státním rozpočtu, tak ty jsou smaozřejmě na internetu dostuponé . je samozřejmě o to v jakém detailu. S digitalizací správy se připravuje tzv. rozklikávací rozpočet  Rozsah zveřejnovaných i formavcí lze samozřejjě ještě rozšířit.