RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.11.2013 15:07:53 - Maxe

opatření ČNB a ministr financí

Dobrý den, postřehli jste, že ministr financí v demisi - p. Fischer téměř (já neviděla, neslyšela, nečetla) nevystoupil s názorem na krok ČNB.
Týden před tím SPUSTIL spořící státní dluhopisy, po 3 dnech jich bylo upsáno za 20 miliard a ČNB de facto celou tuto věc pro občany znehodnotila a NEZDŮVĚRNILA. Projednávala? Informovala ČNB vládu a opačně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.11.2013 7:06:16 - RSDr. Miroslav Opálka
Děkuji za dotaz, ale mám také jen informace z médií a internetu. Pan ministr nebyl  na první schůzi Poslanecké sněmovny, nebylo možné se jej tedy zeptat. Státní dluhopisy bych s ničím nespojoval. Bylo už vydáno několik emisí. Měnovým opatřením ČNB byly totiž znehodnoceny momentálně všechny korunové úspory. A to jednak díky směnému kurzu a druhák díky vyvolané inflaci. ČNB je však zcela nezávislá instituce (viz kauza výměny měnového zlata za problematické cenné papíry) a konzultace s vládou jsou závislé jen na osobních vztazích. Osobně bych předpokládal, že před případným vstupem ČR do měnové unie bude docházet k posilování koruny. Aby se předešlo ožebračení občanů poklesem reálné hodnoty jejich úspor. Postup je však opačný.