Jiří Remeš

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.01.2014 13:04:27 - Bóža

Proč se stát senátorem

Ještě jednou dobrý den pane Remeš. Přečetl jsem si také Vaši odpověď tzv. "tajnému kamarádovi". K čemu je lidem Vaše doporučované tzv. ekonomické myšlení, jestliže je zde cca 600 000 nezaměstnaných, více než 1 milion lidí na oficiálně stanovené hranici chudoby? Na druhé straně zde máme miliardáře typu Bakaly, Janouška, Janečka, Rittiga a dalších. K čemu jsou národu tito lidé, kteří zbohatli z jejich práce a jestliže některý z jejich podniků přestane být ziskový, tak lidi vyhodí na ulici? Není chyba někde v systému? Kde začíná a končí Vámi proklamovaná "svoboda jednotlivce a ochrana soukromého majetku"? Tam, jak nám ukázala tzv. Klausova abolice? Zřejmě asi žijete v poněkud jiných ekonomických podmínkách než většina obyvatel této země. Proč se vlastně chcete stát senátorem, když se vám tolik dařilo v realitní kanceláři? Budu asi jízlivý, ale zdá se mi, že vidina bezpracného, státem garantovaného platu senátora, je pro řadu lidí velkým lákadlem, že? Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.01.2014 17:58:23 - Jiří Remeš
 Dobrý den, na Váš dotaz začnu odpovídat od konce. Ano, garantovaný plat senátora je jistě větší jistota než negarantovaný příjem realitního makléře, ale není tím pravým důvodem mé kandidatury. Když pominu obecné důvody, jako "konečně začněme dělat politiku bez podrazů", byla hlavním důvodem nominace kandidáta Úsvitu = nastávající  tchán předsedy devítičlenné strany. Řekl jsem si, že krajský místopředseda Svobodných je více než skorotchán. To bylo poslední zrníčko na vahách, zda do toho jít - pak ale ještě musíte vyhrát primárky ve Svobodných. Víte, myslím si, že ekonomické myšlení by mohlo snížit množství nezaměstnaných i chudobných. Snížit by ho mohla i důvěra v sebe sama a legislativní podpora podnikání. Pro nás starší, řekněme nad 40 let, je doba naprosto odlišná od toho, co jsme se učili ve škole a od toho, jak jsme žili v mládí. Vše je jinak a socialistické poučky a ekonomie nefunguje. Za posledních cca 5 let jsem přečetl dost knih o osobním rozvoji, ekonomice,... a zjednodušeně řečeno, není bohatý stát ten, který nemá bohaté občany, rozdělení bohatství vede k chudobě. Pány Janouška, Janečka, Rittiga slyším vždy jen v souvislosti s kmotrovskou tématikou a vlastně netuším, co je živý a jak fungují. Pan Bakala je jiný případ. Pominu li způsob, jak asi přišel k OKD (tady jsou podle mě vinni politici), tak od ovládnutí firmy zaměstnává cca 4-5000 lidí s průměrnou mzdou cca 37000Kč. To přece není špatné. Nabídl lidem práci a oni ji přijali. Z různých důvodů (třeba k vůli dotacím na fotovoltaiku a výrobu elektřiny tímto způsobem???) ale klesla cena uhlí a OKD nevydělává. Provozovat ztrátový důl asi není dobrý způsob podnikání, ale přesto Bakala nabídl, za podmínky snížení mzdy o 10% , pokračování v těžbě. To odbory odmítly a i tak Bakala garantoval těžbu do konce roku 2014 a pak 12 měsíců odstupného = 24 měsíců životních jistot dělníkům OKD. To také není špatné. V realitách nemám jistotu ani jeden měsíc = prodám-vydělám, neprodám prodělám. Takže horníci mají 2 roky na to, aby vymysleli, co je bude v budoucnu živit. Studium může pomoci!Není špatné mít v republice miliardáře, ( Kellner, ŠKODA AUTO, BARUM, ...) většinou jsou to oni, kdo dávají práci. A mnou navrhované ekonomické myšlení by se mohlo promítnout v pracovníkově žádosti o vyšší plat, ve vymyšlení zlepšováku, ...Pomoc státu by měla být v usnadnění pracovních smluv, podpoře podnikání. Jak říká moudrost - pomůžeš hladovému rybou, nebo tím, že ho naučíš je chytat? Stát zatím chytat neučí.