ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.05.2011 13:12:03 - marta

Projekt TechYes na podporu technických oborů

Dobrý den, co si slibujete od nového projektu Technet, který by mohl podpořit tradiční průmyslové odvětví?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.05.2011 8:42:45 - kraj Liberecký
 Liberecký kraj  rozšiřuje stipendijní program pro žáky středních škol zřizovaných LK ve vybraných oborech vzdělání v rámci projektu TechYes na podporu technických oborů.
 Žádná společnost se bez řemeslníků neobejde, proto už několik měsíců mohou žáci středních škol – budoucí řemeslníci – získat finanční přilepšení od Libereckého kraje v rámci projektu TechYes (žádný Technet neexistuje). Jedná se o žáky šesti vybraných tříletých oborů ukončených výučním listem a zaměřených do oblasti strojírenství, stavebnictví a dalších odvětví. Žáci mohou obdržet měsíčně od 250,- Kč do 500,- Kč a pololetně 1 000,- Kč. Protože se tato forma podpory projevila jako účinná, rozhodli jsme se výběr podporovaných oborů pro Vás rozšířit o dalších šest! Stipendijní příspěvek tak budou moci od školního roku 2011/2012 získat nejen budoucí strojní mechanici, zedníci a řezníci, ale i instalatéři, elektrikáři a klempíři.  V tom by měl ten hlavní přínos celého porjektu
 Stipendijní program pro žáky středních škol zřizovaných Libereckým krajem ve vybraných oborech vzdělání – seznam oborů a škol
  Liberecký kraj uskutečňuje od školního roku 2010/2011 stipendijní program. Ten se projevil jako poměrně účinná forma motivace žáků. Ve školním roce 2010/2011 se díky němu podařilo předejít citelnému nedostatku zájemců o vzdělání v tzv. učňovských oborech (tříleté obory vzdělání s výučním listem), a tím i nedostatku potenciálních absolventů těchto oborů vstupujících na trh práce.
  Ten hrozí v důsledku rapidního poklesu počtu žáků vstupujících do prvních ročníků, a faktu, že všeobecně a ekonomicky zaměřené obory jsou veřejností stále preferovány více než právě tzv. učňovské obory. „Z tohoto důvodu považujeme za vhodné rozšířit stipendijní program o další obory vzdělání, a posílit tak jeho motivační dopady,“ řekl náměstek hejtmana pro resort školství, Bc. Radek Cikl.
  Východisky pro stanovení stipendijně podporovaných oborů je jednak neuspokojená poptávka trhu práce po odbornících vzdělaných ve vybraných oborech, požadavky ze strany zaměstnavatelů a dlouhodobě nízký zájem o obory vzdělání s výučním listem (H) ze strany žáků.  
  Žáci mohou získat při dodržení podmínek stanovených Stipendijním řádem dva typy stipendijních příspěvků. Jedná se o příspěvek motivační, poskytovaný s měsíční frekvencí, ve výši 250,00 Kč pro 1. ročníky, 300,00 Kč pro 2. ročníky a 500,00 Kč pro 3. ročníky. Dále mohou získat příspěvek prospěchový, který je poskytován pololetně pro všechny ročníky ve výši 1.000,00 Kč.  
  Stipendijní podpora bude od školního roku 2011/2012 poskytována pro celkem 12 oborů vzdělání a dotkne se 10 středních škol v Libereckém kraji. V rozpočtu Libereckého kraje je pro tyto účely na rok 2011 vyčleněno 2,5 mil korun.
Další informace naleznete zde: http://skolstvi.kraj-lbc.cz/Stipendia
 Petra Brodská