Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.05.2011 10:17:09 - Pravda a láska zvítězí

Levice, pravice nebo bažina ?

Pane Dolejši, považujete VV za levici?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.05.2011 20:05:33 - Ing. Jiří Dolejš

Věci veřejné se sami k levici neřadí, ale protože se snaží pohybovat v prostoru mezi politicky stabilizovanou pravicí  a levicí,   snaží se oslovovat i voliče levice.  Podstatou jeiich programu, který mi přijde spíše jako odraz marketingu než  nějaké konzistentní kocepce, nějaká promyšlená levicovost myslím není. Tím spíš není levicová jejich politická praxe - přes dílčí korekce superpravicových vizí prezentovaných ODS a dnes zejm. TOP09.  Přemíra populismu pak nabízí zařazení, kterému se v dobách francouzské revoluce říkalo "marais", tedy bažina. Opět něco co se (bohužel) dožilo i dnešních časů.

Pro  pořádek je třeba ale také dodat , že levice má různou tvář -  může být jak tradiční, etatistická, regulační, zdůraznující redistributivní pojetí sociálních jistot, tak levice nová, zaměřející se více na  nové oblasti lidské emancipace,  antiautoritářská, participatvní  a s enviromentálními cíly.    Společné kořeny má v boji s privilegii, v oblasti sociálního pokrokářství a internacionalismu.  Těchto cílů se prostě jen zhostí spíše konzervativně či spíše liberálně (tedy levice je rozprostřena i po této ose).