PaedDr. Ivana Dobešová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.02.2014 15:45:50 - lidaslavikova

školy

Paní poslankyně, myslíte si, že by vláda měla podporovat některé obory? Když o ně není zájem, proč do nich investovat? Slavíková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.03.2014 18:56:38 - PaedDr. Ivana Dobešová
Zájem rodičů, žáků a studentů o studium oborů  v současné době opravdu neodpovídá zcela potřebám současné společnosti. Je v zájmu státu, aby vyhodnotil potřebu některý  oborů, především těch, o které není  velký zájem, či těch , o které je sice velký zájem, ale pro absolventy není uplatnění. Na základě této revize je pak možné stanovit strategii dalšího postupu rozvoje či útlumu některých oborů v návaznosti na potřeby naší společnosti. Je však třeba připomenout, že   více jak 90% středních škol nevlastní stát, ale většinu z nich  vlastní kraje , případně obce, či soukromí zřizovatelé. Úloha státu v této záležitosti je  tedy poměrně komplikovaná. Kraje si v oblasti vzdělání  tvoří vlastní strategie rozvoje, které sice vychází ze celostátní koncepce stanovené MŠMT, je ovšem na zřizovateli, jak se k této strategii  postaví.   Je pravdou, že dnes je zcela zřejmé, že některé střední školy jsou " továrnami na nezaměstnané" , proces jejich optimalizace je však často velmi bolestný a zdlouhavý. Stát a potažmo kraje, či jiní zřizovatelé budou muset razantně  přistoupit k optimalizaci škol, aby došlo k vybalancování poptávky a nabídky jak oborů, tak počtů míst na středních školách.