Mgr. Šimon Heller

  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.02.2014 3:25:40 - Pavel Staněk

interrupce

Vážený pane Hellere, připadá mi úsměvné, že mi sdělujete, abych se na ni podíval z pohledu 12 týdenního plodu ( doba legální interrupce pokud je plod zdravý). Věřte, že z medicínského hlediska si tento plod nikterak neuvědomuje svou existenci a pokud se potencionální matka necítí býti matkou a otěhotněla například po selhání antikonce a je studentkou nebo příliš mladá a necítí se jej ani donosit a dát k adopci, nemám s tím problém. To nemluvím o znásilnění, kdy je pochopitelné, že má žena k plodu nepřekonatelný odpor. Pokud je někdo věřící a z náboženských důvodů interrupci odmítá, má na svůj názor a postoj právo a nemusí ji využít, stejně tak má v demokratické společnosti právo jít žena na interrupci pokud se tak rozhodne. Musíte pochopit, že ne každý člověk je věřící, tudíž pro něho není náboženské hledisko podstatné. Je proto spravedlivé, že je interrupce legální a je na každé ženě, zda se svobodně rozhodně ji využít nebo ne.
Děkuji.
S pozdravem Ing. Pavel Staněk

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.02.2014 9:25:06 - Mgr. Šimon Heller
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. Pokud lidskou bytost ohraničujete jejím uvědoměním, pak se tedy stává člověk lidskou bytostí až v několika letech, což si naštěstí většina lidí nemyslí. Předpokládám, že se shodneme na tom, že zabíjet děti není dobré.
Co se týká mého negativního postoje k interrupcím, nemá to co dělat s mým náboženstvím. Naopak to souvisí s mojí úctou k životu jako základní hodnotě člověka. Máte v pravdu v tom, že se domnívám, že žena nemá morální právo přerušit své těhotenství pouze z "plezíru", aby ještě několik let mohla studovat a chodit na diskotéky. Samozřejmě například u těhotenství se zdravotními riziky pro matku se jedná o situaci daleko složitější a dle mého názoru odlišnou.
Pokud mluvíme o právu na přerušené těhotenství, je dobré se na to aspoň podívat z pohledu práva na život onoho dítěte.
Přeji pěkný den.
S pozdravem
Šimon Heller