Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.02.2014 11:22:08 - Božena G.

kumulace funkcí

Dobrý den, vím že jste se o školství zajímal vždy a velice si vážím, že o problémech resortu s námi hovoříte i prostřednictvím dotazů, ale přesto, myslíte si, že nyní lze vykonávat funkci senátora a ministra? V ČSSD se hodně hovoří o kumulaci funkcí. Proč by hejtmani, kteří jsou poslanci měli rezignovat a vy ne? A uvažujete o tom mandát senátora letos obhájit? Budu ráda když odpovíte. Božena

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.02.2014 14:30:49 - Marcel Chládek
Vážená paní Boženo,
děkuji Vám za upřímný dotaz. Předně bych Vám chtěl vysvětlit, že vykonávat dohromady funkci hejtmana a poslance je něco úplně jiného, než vykonávat funkci poslance/senátora a ministra. Jsou zde tři základní rozdíly:

1) poslanec/senátor, který je zároveň ministrem vlády, pobírá za svou práci jen jeden plat;

2) zákon s touto možností počítá a jasně říká, že politik, který je členem některé z parlamentních komor a zároveň ministrem, musí být pouze řadovým členem sněmovny nebo senátu - nesmí mít tedy žádné další funkce (funkce ve výborech apod.);

3) není to nic neobvyklého, 80% ministrů prakticky ve všech vládách, vyjma úřednických kabinetů, tvořili poslanci nebo senátoři.

Než jsem byl jmenován ministrem, vykonával jsem v Senátu PČR funkci předsedy Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, jehož rozsáhlá agenda - jak lze vyčíst již z názvu výboru - mi zabírala většinu času. K tomu jsem byl ještě náměstkem hejtmana Středočeského kraje, což s sebou neslo také řadu povinností. Všech těchto funkcí jsem se po jmenování ministrem vzdal. Nemyslím si tedy, že bych měl problém skloubit funkci řadového senátora a ministra školství.
Region, ve kterém jako člen horní komory zastupuji občany už pět let, velmi dobře znám, včetně jeho problémů. Řadu z nich se mi podařilo vyřešit a v této své snaze hodlám i nadále pokračovat a být pro region a jeho občany přínosem i jako ministr školství.