Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.04.2014 15:31:21 - pavel.zeleny

potravinová soběstačnost

Jaké konkrétní kroky podniknete pro podporu českých zemědělců tak, abychom se vrátili alespoň na dřívější úroveň v soběstačnosti? Obnovili jste ,,zelenou naftu", ale co dál?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.06.2014 18:18:40 - Ing. Marian Jurečka
V EU právě dokončujeme pravidla reformy Společné zemědělské politiky a její nastavení na národní úrovni. Prosazujeme nástroje, které podpoří potravinovou soběstačnost České republiky. Například budeme nově zařazovat do takzvaných citlivých komodit pěstování ovoce a zeleniny, i nadále se zaměříme na podporu živočišné výroby. To znamená, že budou podporovaní zemědělci, kteří budou pěstovat tyto komodity. V Programu rozvoje venkova se zaměříme na investice do zemědělské prvovýroby, potravinářského a zpracovatelského průmyslu. Byl bych rád, kdyby Česká republika dosáhla relativní soběstačnosti v základních potravinách, jako například domácí druhy ovoce a zeleniny. Stoprocentní soběstačnost pochopitelně není možná a není ani naším cílem v rámci jednotného trhu Evropské unie.

Obnovení zelené nafty považuji za velký úspěch a pomůže nejen našim zemědělcům, ale přispěje i menšímu ničení komunikací těžkou zemědělskou technikou.