ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.04.2014 15:34:51 - pavel.zeleny

,,zelená nafta"

Nemůžu se zbavit dojmu, že jako senátor jste nějak zlenivěl. Je vás málo vidět, i když se řeší dost zásadní témata v resortu. Zajímala by mě vaše reakce ne znovuzavedení ,,zelené nafty"? A nevidíte za tím u vlády (Babiše a ministra zemědělství) střed zájmů jak se spekuluje? Zelený

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.04.2014 18:31:26 - Jan Veleba
Pokud se týká řešení zásadních témat resortu, tak já jsem k 21. březnu 2014 ukončil svůj celkem devítiletý mandát prezidenta Agrární komory ČR.
Krátce předtím jsem dostal nabídku kandidovat na předsedu politické strany SPOZ, tu jsem přijal a na volebním sněmu této strany 26. března jsem byl ze tří kandidátů zvolen. Takže o lenosti nemůže být řeč.

Pokud se týká znovuzavedení zelené nafty, které se nyní připravuje, tak počátek tohoto kroku tkví v mém  jednání vloni v srpnu na agrosalonu Země živitelka s tehdejším premiérem Jiřím Rusnokem, který mně tehdy její návrat přislíbil. Jeho vláda znovuzavedení připravila a tato ji realizuje. Je to správný krok, protože tuto podporu pro své zemědělce má rozhodující většina zemí EU.

Pokud se týká střetu zájmů u ministra a Babiše, tak já ho nevidím. Sám ministr vlastní asi 30 hektarů půdy a půjde tedy v jeho případě "o nula nula nic" a o Babiše také nejde - jde o 32,5 milionu hektarů obhospodařované půdy celého českého zemědělství. Nakonec Babiš v prosazování zelené nafty nehrál aktivní roli.

Jinak zemědělství zůstane i nadále mou prioritou s tím, že se soustředím na jeho popularizaci a prosazování jeho zájmů mezi zákonodárci. A to je mravenčí každodenní práce mimo světla ramp médií.
Jan Veleba