Oldřich Bubeníček

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.04.2014 13:21:18 - brain

dotace

Pane hejtmane, podle prezidenta neumí kraje efektivně čerpat dotace. Za pravdu mu dávají ale i statistky. Byl byste proto, aby měly rozdělování peněz z evropských fondů v rukou samotné obce a města?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.04.2014 9:45:03 - Oldřich Bubeníček
Otázka efektivity čerpání je poměrně složitá. Z přehledů se naopak ukazuje, že k nedostatečnému čerpání dochází hlavně v operačních programech, které řídí ministerstva (např. OP Doprava, OP Životní prostředí apod.) V nich zbývají miliardy nerozdělených prostředků.

Druhá věc je, že kraje nemohou být zodpovědné za průběh čerpání dotací. Regionální operační programy  řídí úřady zodpovědné ministerstvu pro místní rozvoj a kraje jsou jen příjemci dotací, stejně jako města a obce.

Věřím, že by obce uměly připravit celou řadu zajímavých a užitečných projektů, ale podmínky, které musí být splněny ze strany administrátorů i příjemců, jsou nesmírně komplikované a náročné na průběh i kontrolu. Pokud by měly všechny tyto záležitosti obstarávat obce, byla by to pro ně spíš komplikace, než aby to usnadnilo a vylepšilo čerpání.