ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.04.2014 11:16:05 - pavel60

Pane poslanče

jste ve výboru pro životní prostředí. Jste členem ČSSD to je vládnoucí strany, za moravskoslezský kraj je vás v parlamentu 7, tedy nejvíc. Za dobu této vlády se domnívám vyřešíte problematiku mnohonásobně překračovaných limitů a ne, že za pár let zjistíme, že se nic neudělalo. Jsem zvědavý jaké kroky se v současné době dělají k odstranění situace , kdy je systematicky ničeno zdraví občanů severní Moravy

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.04.2014 12:34:04 - Ing. Ladislav Šincl
Situace v oblasti znečištění ovzduší v MSK není dobrá. Hlavním problémem je zde tzv. polétavý prach PM 10, PM2,5, PM 1,0 (PM z anglického názvu "particulate matter"). Jde  v podstatě o mikročástice o velikosti několika mikrometrů (µm). Částice mají své specifické označení podle velikosti – například PM10 označuje polétavý prach o velikosti 10 mikrometrů.

Problém je to, že tyto  částice polétavého prachu se usazují v dýchacích cestách  a mohou způsobovat zdravotní problémy.
Např. částice menší než 1 µm mohou vstupovat přímo do plicních sklípků, proto jsou tyto částice nejnebezpečnější. Na částice polétavého prachu se vážou těkavé organické látky látky (VOC – z anglického názvu volatile organic compounds), které pak v organismu působí toxicky. Jedním z nich je např. benzo(a)pyren - polycyklický aromatický uhlovodík s pěti benzenovými kruhy, který je silně karcinogenní a mutagenní.

V České republice jsou zákonem určeny imisní limit pro znečišťování ovzduší pevnými prachovými částicemi. Např. u  PM10 denní imisní limit je 50 µg/m3 a celkový počet povolených překročení 24hodinového imisního limitu u PM10 je zákonem stanoven na maximálně 35 dní v roce. 

Bohužel v mnoha obcích v Moravskoslezském kraji je tento limit překročen již začátkem roku a zbytek roku zde existuje nezákonný stav. Například ve Věřňovicích na Ostravsku byl zmiňovaný limit překročen již začátkem roku.  Podobná situace je také i na dalším mnohatisícovém sídlišti v Ostravě Zábřehu, v Karviné, v Českém Těšíně nebo v Havířově, v Orlové a Bohumíně, kde bylo také už takzvaně vydýcháno a žije se zde takříkajíc načerno a v protiprávním stavu.

Někteří politici o tom neradi mluví, ale znečištění ovzduší  v MSK lidem  prokazatelně zkracuje délku života, zvyšuje celkovou nemocnost i úmrtnost. Jde zejména o onemocnění srdce, cév a další vážné nemoci. Důsledkem tohoto stavu je např. i to, že ve zdejším regionu je nejvyšší výskyt například nádorových onemocnění. Něco o tom totiž vím. Sám jsem totiž onkologický pacient.  Nechci, aby to co potkalo mne, potkalo např. mé děti a i  jiné lidi v MSK.

 Z tohoto důvodu beru tuto věc osobně a v rámci svých možností k danému tématu pravidelně v PS vystupuji a snažím se na přesvědčovat jednotlivé ministry ŽP, kteří mají na rozdíl od poslanců exekutivní pravomoci, aby  pomohli teto problém účinně vyřešit. 

Zatím všechny předchozí vlády a jejich ministři ŽP deklarovaly, že ovzduší v MSK je jejich prioritou. Bohužel se zatím ukázalo, že jejich prioritou bylo spíše přesvědčit veřejnost, že ovzduší MSK je jejich prioritou neboli věc ve skutečnosti neřešit, ale jen vytvořit zdání, že se řeší. Uvidíme jak to bude s aktuálním ministrem ŽP - Richardem Brabcem, který byl zde nanominován za  hnutí ANO. Věřím, že se mi i s Vaší pomocí a dalších co jim není jedno zdraví vlastních dětí, podaří zvýšeným tlakem na jednotlivé politiky situaci zlepšit.

L. Šincl