Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.04.2014 10:52:01 - urlisovahanka

prasata

Pane ministře, bydlím v Praze a už 2x se mi stalo, že mě při procházce se psem honil divočák. Je pravda, bydlíme u lesa, ale 1 krmelec je hned za autobusovou zastávkou, druhý nedaleko vlakového nádraží, tedy ani ne 500 metrů od obytné části. je to podle vás v pořádku? A jak chcete situaci řešit, vím totiž, že tento problém netrápí jen mě. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.06.2014 18:20:10 - Ing. Marian Jurečka
Výkon práva myslivosti lze, ze zákona o myslivosti, vykonávat pouze na pozemcích k tomu určených. Státní správa myslivosti na podkladě a žádosti vlastníka (vlastníků) honebních pozemků rozhodne ve správním řízení o uznání příslušné honitby včetně stanovení minimálních a normovaných stavů zvěře a následných dalších povinností vyplývajících ze zákona o myslivosti a řádného hospodaření. Výkonem státní správy myslivosti pro uznávání honiteb a hospodaření v nich jsou obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Ve vašem případě Magistrát hl. m. Prahy.  Připouštím, že se může stát, že uživatel honitby (např. místní myslivecké sdružení) z jakéhokoli důvodu v honitbě nevhodně umístí myslivecké zařízení. V tom případě vám doporučuji se obrátit na Magistrát hl. m. Prahy, kde vám pomohou navázat kontakt s uživatelem honitby včetně řešení problému. 
V obecné rovině k problému lokálně či regionálně vysokým stavům prasete divokého dodávám, že Ministerstvo zemědělství prostřednictvím krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností v regionech, které jsou z pohledu škod zvěří nejproblematičtější, iniciuje společná jednání státní správy myslivosti s uživateli honiteb a hospodařícími subjekty v krajině s cílem využít všech zákonných opatření k efektivnímu lovu, a to včetně sankcí vyplývajících z nedodržování konkrétních ustanovení zákona o myslivosti. Aby bylo možné lépe řešit přemnožení některých druhů zvěře, připravilo MZe novelu vyhlášky upravující doby lovu, která platí od 1. 1. 2014. Díky této právní úpravě došlo k prodloužení doby lovu u prasete divokého do konce ledna a koloucha jelena siky do konce dubna. MZe též prostřednictvím krajských úřadů poskytuje příspěvek 8000 korun na pořizování odchytových zařízení na divoká prasata, a to na základě žádosti uživatelů honiteb. Odchyt je jedním z efektivních způsobů redukce početních stavů. Od 1. 7. bude platit novela zákona o zbraních a střelivu, a ta umožní získat výjimku na držení a používání zařízení označovaného jako noktovizor pro lov zvěře v noci.