Ing. Josef Vondrášek

  • BPP
  • Rožmitál pod Třemšínem
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.04.2014 9:12:10 - Žánlik

daně

Co říkáte na návrh koalice na zavedení třetí sazby daně z přidané hodnoty? A jak byste tuto problematiku řešil vy? Jak se říká, jedinou jistotou v životě jsou daně a smrt. Jak ale zřídit, aby byly vybírány ku prospěchu? A jaké sazby a kolik byste preferoval?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.06.2014 16:02:10 - Ing. Josef Vondrášek
Vážený pane,

máte naprostou pravdu, jedinou jistotou v životě jsou daně a smrt.

Daně se vybírají proto, aby vytvořily fondy na úhradu různých potřeb státu a obcí (těm patří celý výnos daně z nemovitostí).

To znamená, že daně jsou vybírány vždy ku prospěchu. Otázkou je, jak účelně je onen prospěch z vybraných daní hrazen. Finanční zdroje vytvořené platbou daní jsou používány např. při výstavbě státních komunikací, včetně dálnic (kvalita je všem dobře známa), jsou používány na zajištění vybavenosti naší armády (počty těch, kteří špatně rozhodli o ceně nebo si dokonce chtěli něco „přihrát“ pro sebe jsou také alarmující) atd., o zdravotnictví ani nemluvě.

Nová vláda dala hodně slibů, které budou stát peníze a tyto peníze musí přinést daně a úspory ve státní správě. Není jiný zdroj.

Jestliže se kompletně zruší poplatky u lékařů, v lékárnách a nemocnicích, obnoví se slevy na dani z příjmů pracujících důchodců, zavede se zase zelená nafta, zvýší se důchody apod., bude potřeba nejen dohnat výpadek dřívějších příjmů, ale sehnat další příjmy na úhradu nových slíbených změn (nových nákladů).

Přímé daně zažijí novelu zákona o dani z příjmu. Nepřímé daně čeká novela zákona o dani z přidané hodnoty a novela zákona o spotřební dani (tabákové výrobky). Majetkové daně budou mít novelu zákona o dani z nemovitostí. Přijde zákon o dani ze sázkových her.

Částečnou úhradou nových nákladů má být i snížení sazeb výdajových paušálů u podnikatelů. Hodně si vláda slibuje od průlomového zákona o prokazování původu majetku. Já si od tohoto zákona slibuji pramálo, protože vymahatelnost zákonů je v českých zemích velice problematická.

Třetí sazba daně z přidané hodnoty je navržena na 10 % a mají jí být zatíženy knihy, léky a dětské výživy. Mně v tomto seznamu chybí pořízení vlastního bydlení výstavbou nebo rekonstrukcí (ne nákupem), základní potraviny a pitná voda. Bydlení je obrovský problém venkova, velká města jsou na tom podstatně lépe.  Obce prakticky nájemní byty nestaví, protože nemají dostatek zdrojů. Ve chvíli, kdy se ve čtyřiapůltisícovém Rožmitále p. Tř. uvolní nájemní byt, vybírá rada města nového nájemníka z více než dvaceti žádostí.

Pitná voda je zpoplatněna 2,- Kč/1 m3, který inkasuje stát a ještě je zatížena 15 % sazbou DPH. Vše, co se týká infrastruktury pomocí níž se může voda čerpat ze země (vrty, zářezy), je skladována (vodojemy), upravována (úpravny) a přiváděna ke spotřebitelům (přivaděče) až po rozvodnou síť si obce musí financovat samy včetně údržby. Pouze na úhradu části nákladů získají dotace. Osobně bych preferoval, a to jen s ohledem na obrovskou zadluženost republiky, sazby  8,15 a 24 %. Samozřejmě za předpokladu, že v 8 % sazbě bude vše, co jsem výše uvedl pro připravovanou 10 % sazbu.

Ing. Josef Vondrášek