Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.04.2014 9:12:37 - Žánlik

sazby DPH

K čemu je dobrá tak třetí sazba daně z přidané hodnoty? Nešlo zahýbat s těmi stávajícími? Děkuji Ž.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.04.2014 9:31:47 - Ing. Adam Rykala

Dobrý den,

děkuji Vám za otázku, na kterou je tisíc odpovědí. Mít jednu, dvě, nebo více sazeb daně z přidané hodnoty je dilematem, které nejspíš jen tak nevyřešíme. Pan premiér Sobotka se před pár dny v tomto směru vyjádřil například proti zahrnutí tiskovin do třetí snížené sazby DPH. Třetí sazba by zde měla být pro knihy, léky a dětskou výživu. V následujících dnech tak budou probíhat dohody mezi Ministerstvem financí vedeným panem Babišem a předsedou vlády Sobotkou, co konkrétně do nejnižší sazby zahrnout, neboť tato sazba není součástí koaliční dohody, bude se jednat o jednání ad hoc, a já věřím, že konečný výsledek, ať už bude jakýkoli, bude příznivý pro občany.

Pravdou je, že čím více sazeb daně z přidané hodnoty máme, tím je daňový systém nepřehlednější. Sám v tomto nejsem zcela vyhraněn. Co však vím je, že pravicové vlády neustálým zvyšováním DPH spáchaly zločin na občanech České republiky, proto budu podporovat snižování daně pro nejpotřebnější produkty.

S pozdravem Adam Rykala

www.rykala.cz