Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.04.2014 7:24:41 - rybber

vychovávaná nenávist ke všemu západnímu

Pane Roučku,
pozoruji s nepříjemným pocitem vzrůstající, téměř masové, komentáře čtenářů, kteří glorifikují současné počínání Ruska. Prožil jsem zotročení ČR Sovětským Svazem a nikdy ho nechci zpět. Co je to za Čechy, kteří tento směr podporují ? Čekat, až se časem ukáže PRAVDA může trvat více než 40 let. Co s tím ???

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.04.2014 9:44:05 - Dr. Libor Rouček
 Divím se tomu stejně jako Vy. Zvláště, píší-li tak lidé, kteří  zažili sovětskou okupaci.

Zamýšlím-li se nad názory a důvody, proč tak uvažují, rozdělil bych tyto lidi do několika kategorií. V první jsou určitě staří zarytí komunisté, kteří šli vždy za heslem „se Sovětským svazem (dnešním Ruskem) a nikdy jinak“. Rostoucí asertivita Putinova Ruska povzbuzuje tuto skupinu k větší a, na rozdíl od minulosti, i k otevřenější aktivitě.

Ožívá též, a to nezasahuje jen staré komunisty, i romantická myšlenka panslavismu. Že se jedná o myšlenku nereálnou a utopickou (stačí se podívat na současné vztahy mezi Rusy a Ukrajinci), těmto lidem očividně nevadí.

Po zkušenostech s bombardováním bývalé Jugoslávie, válkou v Iráku či Afghánistánu se část společnosti dívá kriticky na protipól Ruska: na USA, případně na celý Západ. Odtud je již jen krůček ke kritice a odmítání EU, což bohužel živí i značná část naší novinářské veřejnosti.

A toto všechno je smícháno v koktejlu, kde se mísí zklamání a frustrace z našeho polistopadového vývoje, osobní problémy, naše ne vždy zrovna vyspělá politická kultura, nárůst netolerance, xenofobie až rasismu, nejrůznější tlaky, ať již skutečné či imaginární, globalizace, a mnoho dalších a dalších věcí.  Proto jsem stále více a více přesvědčen, že zárukou našeho demokratického vývoje je evropská integrace. Bez EU, s chaosem v mezinárodních vztazích i problémy u nás doma bychom mohli dopadnout podobně jako v roce 1938 či 1948.