PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.04.2014 9:47:16 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Jaroslav, Brno

Dozvěděl jsem se, že občanská iniciativa Volby do Evropského parlamentu 2014 zadala všem kandidátům 14 otázek. Jak jste na ně odpověděl Vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2014 10:23:21 - PhDr. Josef Skála, CSc.
 

Tady jsou otázky a moje odpovědi:

Jste zastáncem hlubší politické integrace EU, nebo se přikláníte spíše k modelu společenství suverénních států založenému na volném obchodu, bezcelní zóně a sdílených demokratických hodnotách?

Trvale udržitelná je jen evropská integrace, měnící lidská práva ve vymahatelné garance. V zajetí vrtochů finančních trhů se Evropa z krize nevymotá.   

Pokud by Turecko splňovalo Kodaňská kritéria, souhlasil byste s jeho vstupem do EU? Jak se obecně stavíte k dalšímu rozšiřování EU?

Turecko si musí především zakázat hrátky s terorismem. "Špinavé triky“ a „operace pod falešnou vlajkou", jako ta se sarinem loni v srpnu v Sýrii. Ankara brutálně potlačuje i domácí opozici. To vše se s evropskou civilizací hrubě nesnáší. Ukrajině se členství v EU jen planě slibuje. Nedávný převrat ji strká přesně opačným směrem, než stojí na jeho monstrancích – ne „do Evropy“, ale ještě blíž k „třetímu světu“. Kdo soudný chce v Bruselu režim, u jehož koryt se to hemží neonacisty? Srbům se členství nabízí jen výměnou za to, že spolknou krádež Kosova. Evropská unie si neví rady ani sama se sebou. Zájemcům o členství už nabízí jen jalová kázání. Dalším rozšiřováním si nijak nepomůže ani sama.   

Ve spojení s evropskou politikou jsou často vytýkány přehnané regulace a přemíra byrokracie. Co je možné v těchto oblastech změnit?

Problém je v tom, co se reguluje – a co blahosklonně toleruje. Kolem okurek, marmelád a tuzemáků je to trapná buzerace. Zatočit je třeba s daňovými ráji, problémy "ztracené generace", zbavené důstojné perspektivy už na životním startu, sociálním dumpingem, ponižující chudobou - a spoustou dalších zpáteček od všeho, co už Evropa uměla.

Je podle Vašeho názoru výše platů a rent europoslanců a eurokomisařů přiměřená?

Jistěže se to dá řešit úplně jinak. Třeba takto: a) v místě jednání EP „závodním ubytováním a stravováním“; b) práce kdekoli jinde cestou přiměřených diet a refundací; c) náhradami cestovních výloh jako v každém civilizovaném podniku; d) nad tento rámec příjmem, který nebude urážet milióny jiných lidí se srovnatelnou kvalifikací a odpovědností. Sorta „politických živnostníků“ by rázem ztratila zájem. Úplně jiné světlo by dopadlo i na bavlnku, v níž si hoví „eurobyrokracie“.

Do Evropského parlamentu po volbách zasedne 751 poslanců. Je podle Vás tento počet optimální?

Netuším. Počet bude hlavním problémem jen sotva. Tím větším může být masivní průnik populistické, ne-li rovnou extrémní pravice i do EP.

Strukturální fondy a dotace EU bývají v řadě případů spojeny s korupcí, těžkopádnou administrativou a deformací trhu. Jste zastáncem dotační politiky?

Tady ježábou na prameni už kříženec impotence a korupce, lemující čerpání evropských fondů. To, že se stát nezmohl dodnes, deset od vstupu do EU, na profesionální instituci, která by skandálům i „nedočerpaným“ fondům předešla, je pobuřující. Nabízím i jiné srovnání: netto sumy evropských dotací (tedy jejich úhrnu minus českých plateb do Bruselu) – a nákladů obsluhy státního dluhu. Druhá z těch položek je zhruba dvojnásobkem té první. Jak organicky spolu souvisí, neví jen eurohujeři a jiné obskurní sekty. Nenechat si svou vlastní zemi rozkrást pod nosem, zbyde nám toho rok co rok mnohem víc, než o kolik se dá loudit v Bruselu.   

Měla by Česká republika v horizontu 5-10 let přistoupit k eurozóně? Byl byste po případném přijetí eura pro připojení ČR k Evropskému stabilizačnímu mechanismu?

ČR by měla do eurozóny vstoupit, teprve až budou klady větší než zápory, rizika a ztráty. To zatím rozhodně nehrozí. Půjde-li to dál, tak jako doposud, sedíme v čekárně na Godota.

Situace v arabských zemích je po tzv. Arabském jaru politicky i ekonomicky nestabilní. Panují obavy z masové migrace do EU. Jak se stavíte k ochraně vnějších hranic EU?

"Arabské jaro" bylo explozí hněvu, o nějž si koleduje globalizace zisku z cizí práce. Osedlali si je však režiséři "chaosu na export". Řešením toho, nač upozorňujete, nejsou ani rituální tanečky „multikulturalismu“, ani železná opona na hranicích Schengenu. Průchodným receptem je jen plnohodnotný rozvoj zemí, pustnoucích v humanitární kalamitu. Až mu EU podá pomocnou ruku, získá tím i větší trh, jímž si pomůže z vlastní krize.  

Nedávno byla Evropským parlamentem zrušena vízová povinnost pro občany Spojených arabských emirátů, 523 z 577 europoslanců hlasovalo pro návrh. Jak byste hlasoval Vy? Dále se řeší zrušení vízové povinnosti pro občany Turecka. Hlasoval byste pro návrh, nebo proti?

Spojené arabské emiráty jsou – nehledě na všechnu nabubřelou nádheru – skanzenem temného středověku. Muslimští bratři, vládnoucí v Turecku, je chtějí krok za krokem vrátit až před Kemala Atatürka. Oba státy mají ruce od krve v Sýrii i leckde jinde. Bezvízový režim je politickým gestem. Takové režimy si je rozhodně nezaslouží.

Politické strany, které otevřeně kritizují islám, získávají v posledních letech stále větší podporu občanů. Jste seznámen s islámskou ideologií? Vidíte v nárůstu a radikalizaci islámu v Evropě hrozbu?

S islámem - i jeho klerikálními výstupy - jsem obeznámen docela solidně. Stejně jako s expanzí stran, skórujících kritikou islámského průsaku Evropou. Je to  střet, v němž není komu fandit. Tím víc to chce demaskovat jeho kořeny. Držel snad někdo Clintonovi (a jeho Blairům napříč Evropou, české nevyjímaje) u spánku nabitou hlaveň, když zmasakrovali Jugoslávii - a předali moc i do rukou islamistické iredenty? Teď je z ní kápo evropské narkomafie. Kšeftuje i s lidskými orgány, vyřezanými ze srbských těl. Bush měl muslimům nabídnout férový program rozvoje. Peněz z arabských naftokracií je na to v Americe víc než dost. Pak by mu všechny Usámy vydali sami muslimové. Vsadil však na "válku proti teroru", plnou prolhaných záminek, válečných zločinů i urážek muslimského vyznání. Islámskému radikalismu to fouklo do do plachet uragán. Evropa je na ráně mnohem víc, než Amerika, už proto, kde leží.  Sklízí jen porcelán, rozdupaný slonem? Anebo cílený „export chaosu“ i na své území? Motivy takové intriky jsou jako na dlani. Evropa se musí stát suverénním hráčem. S očima na pysku Velkého bratra si škodí čím dál víc.

V řadě měst západní a severní Evropy vznikají čtvrti osídlené výhradně imigranty z Blízkého východu a severní Afriky. Tyto čtvrti se vyznačují zvýšenou kriminalitou neochotou jejích obyvatel se integrovat. Jaké navrhujete řešení tohoto problému?

Kdo chytá kočku za ocas, ať se nediví. „Happyend dějin“ vábil na „globalizaci“ prosperity a lidských práv. Periférii „zlaté miliardy“ pustoší ještě víc, než její vlastní spodní patra. Zoufalství migruje „za lepším“. V zóně sociálního vyloučení často končí i tam. Tím víc se propadá i do kriminální galerky - a chytá náboženských a jiných stébel, trucovitých vůči asimilaci v hostitelských zemích. Řešením je jen rozvoj jeho původní vlasti. Represe čelí až následkům – a umí je sama vydatně přiživit.

Je přípustné, aby kulturní, národnostní nebo náboženské menšiny používaly ve vymezených oblastech právní systém, který je odlišný od právního systému dané země?

Kulturní, národnostní nebo náboženské menšiny mají právo na uspokojení svých specifických aspirací – logicky ale jen v míře, v níž to neznásilňuje práva všech ostatních. Že to nezakládá nárok na "stát ve státě", v němž by platilo i jiné právo, se rozumí samo sebou.

Které oblasti evropské politiky následujících let vnímáte jako klíčové? Co byste si přál změnit?

Evropa je v hluboké krizi. Vleče se už šestým rokem. Na konci tunelu tma jako v pytli. Vědět si rady ti, kdo ji zavinili, jistě by nám to už dávno předvedli. Řešením je jen demokracie, která volbami teprve začíná - a zlomí i zvůli oligarchií, vládnoucích existenčním zdrojům. Cokoli menšího si lže do kapsy. A může se vymstít dřív a hůř, než se to jeví i notorickým skeptikům.