MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.05.2011 6:21:39 - slavice

DRG - složitá administrativa

Pane poslanče, líbí se Vám navrhovaný způsob platby místo za paušál za diagnózu? Bude to zásadní rozdíl?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.05.2011 22:32:26 - MUDr. Jiří Koskuba
   Vážená paní (slečno),  omlouvám se, ale problematika tzv. platby za diagnózu (DRG) není snadná jak na pochopení, tak vysvětlení. Pokusím se o zestručnění s vědomím možných nepřesností.
   Musím uznat - DRG má své "ratio". Každá nemocnice může dostat za stejnou péči stejně peněz. To historicky t.č. vůbec neplatí a je to minimálně nespravedlivé. Přitom již z cca 30% vykázané péče jsou nemocnice dle DRG placeny.  Za celým tímto výmyslem zřejmě stojí ekonomové s poněkud naivní představou: stejná diagnóza = stejná léčba = stejný výsledek = stejné náklady.  Bohužel, ono to v medicíně vždy neplatí. Člověk i nemoc jsou až příliš "jedineční". Přesto snad lze říci - díky bohu. To by pak nejen místo zdravotníků stačil počítač.

    Samotný princip účtování dle DRG je enormně složitý a pro účtujícího lékaře velmi zatěžující. Další a další zbytečnou administrativou. To bude ten zásadní rozdíl.  V podstatě jde o to vystihnout, vybrat a hlavně správně za sebou seřadit čísla jednotlivých diagnóz. Dovolte mi příklad: v restauraci si dáte stejný předkrm, poté stejnou polévku, hlavní jídlo, salát, sýr, dezert, víno, minerálku, na závěr kávu, koňak a doutník. Normálně by to stálo 750 Kč. Ale Váš účet bude vypadat dle toho, co Vám číšník naúčtuje jako první (hlavní diagnóza), co za tím (vedlejší diagnóza) a co poslední (komplikace). Například začne-li koňakem  s doutníkem a skončí páratkem, bude to za 1.500 Kč. A to párátko je moc důležité - na stole je, lhostejno, zda použité. Ale nesmí se zapomenout naúčtovat!  Začne-li však polévkou byť s rohlíčkem, bude to jen za 300 Kč. Bez párátka ještě za méně.  Asi tak to vypadá.
   Na vše se vytvoří PC programy. Za pár let pak zvládnou všechny špitály stejně stejně (a to není překlep) dobře a budeme tam, kde jsme nyní. Na paušálu za lůžko. Tomu se prostě říká bludný kruh. Veřejnosti se též neříká, že peněz v uzavřeném systému bude stejně tak jako tak. V paušálu i DRG. Pravý byznys ve zdravotnictví není v léčení lidí, ale doprovodných službách, technologiích atd. A "vo tom to je".
   Je mi líto, stručněji jsem to nezvládl. Z uvedených důvodů nejsem zastáncem DRG. Dlouhodobě to nic neřeší, jen zatěžuje. Doktor i sestra se mají hlavně věnovat pacientovi.
S pozdravem    Jiří Koskuba