Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.05.2014 13:30:56 - moby

vyloučené lokality

Dnes se na vládě řeší vyloučené lokality, čímž se vy jako starosta zabýváte dlouho a rozhodně si neberete servítky. Co-kdo podle vás selhalo, že musíme řešit takové problémy a jaká opatření vy za sebe preferujete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.06.2014 19:31:56 - Jan Birke
Systém je příliš štědrý…

Je pravdou, že se problematice jako starosta hodně věnuji. Za největší problém považuji zneužívání dávek. Obecně se dá podle mě říci, že tento systém dávek je v současné době příliš štědrý a hlavně snadno zneužitelný jak příjemci dávek, tak třeba v případě dávek na bydlení především samotnými pronajímateli.

Kontrolní mechanismy jsou rozhodně nedostatečné - zejména v oblasti příspěvku na bydlení je třeba nastavit lepší spolupráci s finančními úřady (je nutná spolupráce s poskytovatelem dávek, operativně reagovat na podněty úřadů práce a obecních úřadů). Dochází zde totiž k daňovým únikům, kdy pronajímatel pobírá od nájemců nepřiměřeně vysoké nájemné a na druhou stranu existuje podezření, že z něj neodvádí daň.

V současné době se vyplácejí dvě dávky na bydlení ze dvou systémů: příspěvek na bydlení (dávka státní sociální podpory) a doplatek na bydlení (dávka hmotné nouze). Dávky by mohly být sloučeny do jedné, ať už z důvodu lepší kontroly, tak i z důvodu větší přehlednosti a efektivity. Nemůžeme si přeci dovolit, aby objem prostředků poskytnutých na doplatek na bydlení narůstal do takových obřích rozměrů! Jen za poslední dva roky stoupl na dvojnásobek! A nemyslím si, že je to správná pomoc lidem, kteří ji potřebují, naopak, stal se z toho „výhodný byznys“ pro lidi, kterým je úplně jedno, koho okradou. V tomto případě nás všechny…