Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.05.2011 22:48:34 - R2D2

Souvislosti názvu a programu

Pane Dolejši, taky si myslím, že posleních dvacet let nedělá vaše strana nic škodlivého, akorát někteří lidé jsou alergičtí když vidí nápis komunistická strana a mají nutkání vás rušit. Fakt nejde to slovo vypustit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.05.2011 14:08:31 - Ing. Jiří Dolejš

Název strany je samozřejmě v oslovení lidí to první s čím se potkají. Otázkou je jak by pochybovači brali změnu názvu -  výraz nějakých hkubších změn, taktiku souznící se strategií a nebo jen chytráctví ?  Mimochodem, to že jak píšete přes 20 let neškodíme má doufám hlubší příčiny než jenom ty, že jsme celou dobu na centrální úrovni v opozici (na krajské a obecní úrovni součástí koalic už jsme),  že to vychází z naší poučenosti z chyb v době mocenského monopolu někdejší KSČ. Program KSČM je výrazně odlišný od programu někdejší KSČ, neřídíme se ani někdejšími 21 podmínkami moskevské Kominterny.  A tuto změnu dál hájíme jako pilíř naší identity.

Mnozí v slově komunismus hledají hlubší kořeny zápasů za spravedlivější společnost. Faktem je že Marx jako autor Komunistického manifestu stál u vzniku sociální demokracie, faktem také je že ještě za Stalina  se některé komunistické strany v zemích RVHP jmenovaly jinak (dělnická, socialistická atp.). Takže s těmi názvy to není jednoznačné - je to výsledek tradic, specifických podmínek, ale i hledání autentického programového výrazu (stranou systémové alternativy chceme zůstat). Návrhy podobné vašemu se pravda občas i když ne výrazně objeví, jak zvnějšku, tak i zevnitř strany. V každém případě jsme o názvu rozhodovali stranickým referendem a jakékoliv úvahy na toto téma by vyžadovaly podobně demokratické rozhodování.