JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.05.2014 12:22:45 - Jana11

Pane JUDr.Antle,

zajimalo by mě, jestli politické strany ,hnutí a spolky musí k seznamu navrhovaných osob na kandidáty do EP předkládat jiné informace než jméno a RČ.. Např. výpis z trestního rejstříku.Děkuji !

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.05.2014 9:23:06 - JUDr. Miroslav Antl
 Volby do Evropského parlamentu na území České republiky upravuje zákon č. 62/2003 Sb.,

o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Podle § 6 tohoto zákona poslancem Evropského parlamentu může být na území České republiky zvolen každý občan České republiky a každý občan jiného členského státu EU, který

- alespoň druhý den voleb dosáhl věku 21 let a

- nemá omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva.

A pokud jde o kandidáty, ti ještě připojují svá prohlášení, že jsou občany České republiky, popř. jiného státu EU – a že souhlasí se svou kandidaturou, nejsou jim známy překážky jejich volitelnosti apod.

O rejstříku trestů, popř. jiných dokladech (krom průkazu totožnosti) v zákonu nic není - a kandidát je zřejmě předkládat nemusí. Ale je to věcí politických stran a hnutí, zda taková osvědčení po svých kandidátech požadují, neb jsou tím věrohodnější i ony. Alespoň pro mne…

Zdravím Vás!

Miroslav Antl